Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija ne samo da nikoga u regionu ne ugrožava, nego pruža i pomoć, i da je vrijeme da se prekine praksa nekih susjeda da iskaljuju bijes na Srbiji.

“To je model ponašanja da, kada niste u mogućnosti ili jednostavno nemate hrabrosti da svoju reakciju usmerite tamo gde treba, vi iskalite bes na Srbiji. Vreme je da se ta praksa prekine”, rekla je Brnabićeva za beogradski dnevnik “Politika”.

Ona je istakla da će Srbija nastaviti da pomaže i da radi na povezivanju regiona, razvija inicijativu “Otvoreni Balkan” i da poziva sve u regionu da se pridruže, kao i da gradi pruge i auto-puteve koji će spajati ljude.

“Za nas je to put ka miru i stabilnosti i način zaštite interesa našeg naroda – saradnja, povezivanje, lakši protok kapitala, usluga, robe i ljudi”, rekla je Brnabićeva.

Povodom pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, Brnabićeva je istakla da je država Srbija zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost jasno iskazala svoj stav, koji je u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom.

“Znam da su se u prošlosti neretko donosile odluke koje bi se dopale nekim velikim silama ili moćnicima, ali Srbija nije više takva zemlja”, poručila je Brnabićeva.

Kada je riječ o snabdijevanju građana i privrede Srbije hranom po pristupačnim cijenama i energenatima, ona je istakla da za sada nema nerješivih problema i da se nada da će tako i ostati.

“Ipak, kao i u slučaju pandemije, kada je Srbija među prvima nabavila i respiratore i najmoderniju terapiju i vakcine, i ovaj put, pre svega zahvaljujući munjevitoj reakciji predsednika /Srbije Aleksandra/ Vučića, napunili smo robne rezerve i maksimalno spremno dočekali talas problema sa kojima se sada svi suočavaju”, rekla je Brnabićeva.

Govoreći o Briselskom sporazumu, ona je upitala kako da ne kaže da je mrtav kada neki ljudi u 21. vijeku ne mogu da ostvare čak ni svoje biračko pravo?

“Koliko smo daleko od mogućnosti postizanja istorijskog dogovora? Plašim se da smo svakim novim potezom /prištinskog premijera/ Albina Kurtija sve dalje i da to nanosi štetu svima”, rekla je Brnabićeva i dodala da “istorijski dogovor” mora biti kompromis.

Share.