Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vidi nijedan racionalan razlog za protivljenje vlasti Bosne i Hercegovine izgradnji hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini, uz pitanje kako to da ranije koncesije, koje su davali entiteti ili kantoni, nisu bile problem, ali ova sada jeste.

“Jasno mi je na političkom nivou, ali na racionalnom nivou mi nije jasno protivljenje izgradnji hidroelektrane ‘Buk Bijela'”, rekla je Brnabić upitana kako komentariše protivljenje Bošnjaka tom projektu.

Ona je podsjetila da je, i u Istočnom Sarajevu prije par dana na isto pitanje, rekla da je u posljednjih 20 godina u BiH izdato 280 koncescija, a sve su ih izdali ili entiteti, ili kantoni.

“Ni u jednoj od tih 280 nije postojao problem. Ako bi ovo sada bio problem, morali bismo da vidimo što nije bilo problema u ostalih 280 koncesija”, rekla je Brnabić.

Dodala je i da je 2012. godine bila potpisana koncesija i ugovor sa njemačkim investitorom RWE, jednom od najvećih njemačkih energetskih kompanija, za istu hidroelektranu.

“Pogodite koliko je tada bilo žalbi Ustavnom sudu. Nula. Tako da ne vidim koja je razlika između 2012. godine i nemačkog investitora, i 2021. godine i investicije srpske energetske kompanije, EPS-a”, rekla je Brnabić.

Ponovila je da ne može da nađe nijedan racionalan razlog za to što je bilo šta podignuto pred Ustavnim sudom BiH.

Brnabić je istakla i da Srbija nastupa kao strani direktni investitor u BiH, u ovom slučaju u Republici Srpskoj, da su urađene sve analize, pravne i finansijske, i da je odlučeno da se investira u najboljoj vjeri.

“To su radili i neki pre nas, nisu se suočili sa tužbama. Ako bilo šta Ustavni sud odluči, a da kaže, da Republika Srpska nije smela da izda tu koncesiju, to će biti ogroman pravni problem za sve ostale investitore koji su dobijali koncesije entiteta ili kantona u proteklom periodu”, rekla je Brnabić.

O vakcinaciji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nije zadovoljna vakcinacijom mladih u Srbiji i apelovala na njih da se vakcinišu. Ona je takođe istakla i da, ukoliko do sredine juna ne bude 50 odsto vakcinisanih punoljetnih građana, Srbija neće moći da otvara sve za normalan život.

“Najiskrenije, nisam zadovoljna vakcinacijom mladih. Moramo da budemo mnogo odgovorniji i da mladi razumeju da imaju mnogo šta da izgube, odnosno da imaju šta da dobiju od toga koliko se brzo vakcinišu”, rekla je Ana Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

“Što se brže budu vakcinisali, mladi će pre moći da se vrate svojim normalnim obavezama, normalnom životu, druženjima, žurkama, festivalima. Još jedna molba. Ako nemamo do sredine juna više od 50 odsto punoletnih građana vakcinisano, nećemo moći da se otvaramo za normalan život”, rekla je Brnabićeva.

Share.