Policija u Hrvatskoj privela je dvije radnice KB Dubrava, zbog sumnje da su pljačkale kovid pacijente koji su bili u teškom stanju i borili se za život.

Kolege iz bolnice nerado komentarišu hapšenje dvije žene, ali su složni u tome da je takvo “lešinarenje” nad umirućim pacijentima apsolutno za svaku osudu i najstrože sankcije. Ipak, zahvalni su policiji koja je otkrila počinioce i tako skinula ljagu s glavne Kovid bolnice u zemlji, piše 24sata.hr

Policajcima je zahvalan i Goran, čiji je otac Ljubomir Mrđa (65), nažalost, preminuo od korone početkom februara.

“Mama i ja smo srećni što su ih pronašli. Ne spavamo dva mjeseca, otkad se to dogodilo”, rekao je Goran, čijem ocu je nestao novčanik dok je bio na respiratoru.

U srijedu ujutro nazvali su ga iz policije i rekli mu da su ulovili lopova koji je njegovom ocu ukrao novčanik, skinuo novac s računa i, koristeći Ljubomirovu karticu, kupovao u jednoj radnji.

Skinuli sa kartice 1.300 evra, kupili i cipele

Sredinom januara Ljubomir je, zbog pogoršanja simptoma Kovid-19, završio je u KB Dubrava, prvo na pulmologiji, a onda, jer mu se stanje još bilo pogoršalo, na respiratoru.

Goran mu je na odlasku u bolnicu u unutrašnji džep jakne stavio novčanik, u kojem je bila i bankovna kartica. Za nekoliko dana sjetili su se novčanika i otišli da provjere stanje računa. Ustanovili su da je s računa dvaput podignuto po 5.000 kuna i to u jednom tržnom centru i u Sesvetama, gdje su u jednoj trgovini za 300 kuna na karticu kupljene i cipele.

Goran je odmah sve prijavio policiji, koja je sada dovršila kriminalističku obradu nad dvije radnice bolnice, starosti 45 i 51 godinu, koje sumnjiče za teške krađe i prevaru. Pojasnili su i kako je riječ o dva odvojena slučaja, odnosno da zaposlene nisu djelovale zajedno ili u dogovoru. Kako je nezvanično potvrđeno za 24sata, riječ je o bolničarki i medicinskoj sestri.

Obje osumnjičene rade s pacijentima, ali bolničarke imaju nižu stručnu spremu. Bolničarka ne može da obavlja složenije poslove medicinskih sestara, poput davanja lijeka, injekcije ili asistiranja ljekaru pri operaciji. One se uglavnom brinu o ličnoj higijeni bolesnika, kupaju ih, presvlače i voze s odjeljenja na odjeljenje.

Policija sumnjiči stariju radnicu, inače medicinsku sestru, da je između 13. i 14. januara ove godine, iskoristivši veoma teško stanje pacijenta koji se liječio u Dubravi, iz jedne od bolničkih prostorija otuđila njegov novčanik s dokumentima i bankovnim karticama.

Potom je u slejdeća dva dana u dva navrata na bankomatima podigla novac u iznosu od ukupno 10.000 kuna (oko 1.300 evra). Pokušala je da podigne još gotovine, ali transakcije su odbijene. Zbog toga je otišla u prodavnicu i karticom sebi kupila čizme za još 300 kuna (oko 40 evra).

Krala zlato pa ga prodavala

Njenu mlađu kolegicu, bolničarku, sumnjiče da je između 15. novembra 2020. i 19. februara ove godine takođe iskoristila veoma teško stanje četvoro pacijenata, koji su se tamo nalazili na liječenju, i iz bolničkih prostorija ukrala njihove novčanike, mobilne uređaje i nakit.

Deo otuđenog nakita prodala je u poslovnicama za otkup zlata, a dobijeni novac zatim je potrošila za lične potrebe. Ukupno je pacijentima ukrala oko 27.500 kuna (oko 3.650 evra).

Prof. dr Ivica Lukšić, direktor bolnice, rekao je da mu je drago što je policija tako brzo otkrila počinioce.

“Bolnica je sve prijavila na vreme, odmah po saznanju o događaju, i policiji prepustila da radi svoj posao”, kazao je dr Lukšić.

Predsjednik upravnog odbora KB-a Dubrava, dr Silvio Bašić, koji je i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, bio je zgrožen činom radnica.

“Šta drugo reći nego da je to užasno?! Zaslužuje maksimalne propisane sankcije. Dubrava je veliki sistem. Nažalost, u svakom takvom sistemu može biti kukolja”, kazao je Bašić.

Share.