Potpredsjednik odlazeće i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Dritan Abazović pozvao je Evropsku uniju da ubrza proces članstva zemalja koje žele da pristupe bloku kako se, kako je naveo, slični scenariji poput onog u Ukrajini ne bi dešavali u drugim regionima u Evropi.

“Ovaj trenutak je veoma presudan za Evropu… možda i za svijet. Nadam se da će rat koji je pokrenula Rusija odmah prestati”, rekao je Abazović za agenciju Anadolija na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji, koji je održan prošle nedjelje.

Abazović je u intervjuu, čije je dijelove prenio “YeniSafak”, rekao da je potrebno poslati poruku EU kako bi razumjela da zemlje koje žele da se pridruže i koje su veoma daleko u procesu proširenja treba da imaju neki, kako je naveo, brži put u ovom trenutku “ako ne želimo isti problem kao u drugom dijelu Evrope”, prenosi RTCG.

On je naglasio da će Crna Gora zadržati sankcije Rusiji i poručio da Podgorica u potpunosti podržava partnere NATO i EU, dodaju Vijesti.

Abazović je rekao da Crna Gora, uprkos tome što je mala, u potpunosti podržava partnere NATO i EU.

Ocijenio je i da je uloga Turske u regionu zapadnog Balkana izuzetno važna.

“Turska je veoma prijateljska prema mnogim zemljama zapadnog Balkana. Odnosi između naših zemalja su odlični”, naveo je Abazović.

On je, međutim, sugerisao da bi trebalo ojačati ekonomske veze dvije zemlje.

Abazović je rekao da se o ovoj temi razgovaralo i da će uspješan ishod postići nakon što se rat u Ukrajini završi i fokus se prebaci na nešto pozitivnije.

“Važna su dva sektora…turizam i energetika. Mislim da u ova dva sektora dvije zemlje mogu da urade mnogo dobrih stvari u budućnosti”, naveo je Abazović.

Povodom susreta ministara spoljnih poslova Ukrajine i Rusije, Dmitra Kulebe i Sergeja Lavrova na forumu u Antaliji, Abazović je izrazio nadu da će ovakav događaj biti veoma podsticajan u smislu promovisanja mira i civilizacijskih vrijednosti.

Share.