in

Zvaničnici EP traže sankcije za Dodika zbog Dana Republike

Foto: Twitter / @MiloradDodik

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose s BiH Romeo Franc i stalni izvjestilac EP za BiH Paulo Rangel su danas u zajedničkoj izjavi osudili, kako navode, „neustavno obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara i pozvali na uvođenje sankcija predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Franc (Zeleni/EFA, Njemačka) i Rangel (EPP, Portugalija) su naveli da je „rukovodstvo Republike Srpske 9. januara još jednom obilježilo Dan Republike Srpske uprkos odlukama Ustavnog suda BiH kojim su i samoproglašeni praznik i referendum iz 2016. godine proglašeni neustavnim”.

-Ignorisanje ovih odluka predstavlja krivično djelo – naveli su i dodali da su prije i poslije obilježavanja 9. januara održane, kako navode, “takozvane svečane akademije” u Banjaluci i Brčko Distriktu.

-Odabir Istočnog Sarajeva za mjesto održavanja ovogodišnje proslave 9. januara smatramo dodatnim i posebno ciničnim provokativnim činom. Takođe bezrezervno osuđujemo prisustvo nekoliko ministara iz Vlade Srbije i predsjednika Skupštine Srbije i – po prvi put – dvojice ministara tehničke vlade Crne Gore na ovim nezakonitim događajima – navodi se u izjavi, prenijela je sarajevska N1 TV.

Kažu da u “Evropi nema mjesta za negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, što je nespojivo sa pojmovima istine, pravde i dostojanstva žrtava i preživjelih” te da to „sprečava sve pokušaje pomirenja i rizikuje održavanje opasnih podjela unutar zemlje“.

Imaju zamjerke i na odlikovanje koje je Dodik dodijelio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i smatraju da to, kako kažu, dovoljno govori o “osjećaju pripadnosti rukovodstva Republike Srpske i njenog prezira prema osnovnim evropskim vrijednostima”.

Nabrajaju i učešće „Noćnih vukova“ u paradi u Istočnom Sarajevu i kažu da je „pređeno nekoliko crvenih linija te da je kranje vrijeme da međunarodna zajednica odmakne dalje od snažnih verbalnih izjava i preduzme konkretne, ciljane akcije protiv onih koji i dalje svjesno i sistematski podrivaju ustavni i teritorijalni poredak BiH riječima i djelima”.

RK Iskra suspendovala Čekića nakon što je Srpskoj čestitao njen rođendan 9. januar

Iz Bužima poslate poruke mržnje, odgovorni moraju biti kažnjeni