in

Zeman: Priznanje takozvanog Kosova je sramota i opasan presedan

Bivši češki predsjednik Miloš Zeman izjavio je danas da je priznavanjem tzv. Kosova Zapad napravio opasan presedan i ocijenio da taj postupak predstavlja “sramotu”.

ATV
U uvodnom obraćanju na konferenciji pod nazivom “Kršenje međunarodnog prava na Kosovu i u Ukrajini” u Pragu, Zeman je oštro kritikovao priznanje tzv. Kosova osuđujući taj čin kao podršku “državi povezanoj sa mafijaškim strukturama i represijom nad srpskom manjinom”.

Zeman je ponovio da priznanje “Kosova predstavlja opasan presedan” jer “velike sile nameću svoju volju malim državama i bezobzirno mijenjaju postojeće granice”, objavljeno je na sajtu “Voice of Еurope”.

On je pozvao na konzistentnost u međunarodnim standardima, uporedivši intervenciju NATO u SRJ i akcije Rusije u Ukrajini.

– Nećemo učiniti svijet boljim ako zatvorimo oči pred problemima i pretvaramo se da oni ne postoje ili da su nestali. Slučajevi Kosova i Ukrajine uče nas tome kako supersile mogu da budu nepopustljive kada se radi o njihovim interesima. Mislim da je važno ne odustajati pred velikom silom, istrajati i nastojati da ispravimo veoma bolne nepravde – naglasio je Zeman.

Konferencija u organizaciji Instituta za geostrateške studije Geopolitikon u Pragu okupila je ugledne političare i zvaničnike, a organizator, politikolog Milutin Iljić rekao je da je uloga NATO na KiM otvorila Pandorinu kutiju.

Dodik: Ako se Šmit umiješa, stavljamo tačku na evropski put BiH

Stanivuković: Bit ću kandidat za gradonačelnika Banje Luke i ubjedljivo pobijediti