in

Zelenski želi legalizirati marihuanu zbog psihičkih i fizičkih posljedica rata

Foto: Foto: Ured ukrajinskog predsjednika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u parlamentu pozvao na legalizaciju marihuane u medicinske svrhe. Prema ukrajinskom predsjedniku, konoplja može pomoći Ukrajincima da se nose bolje s psihičkim i fizičkim posljedicama rata koji traje više od godinu dana.

Prije tri godine ukrajinski predsjednik već je inicirao istraživanje na nacionalnom nivou u kojem je pitao ljude podržavaju li legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Tada je to potvrdilo 64,88 posto sudionika.

“Sve najbolje prakse i rješenja iz cijelog svijeta moraju se koristiti u Ukrajini, bez obzira koliko teška ili neobična bila, tako da nijedan Ukrajinac ne mora trpiti bol, stres i traumu rata. Moramo konačno legalizirati lijekove na bazi kanabisa za sve koji ih trebaju, uz odgovarajuća naučna istraživanja i kontroliranu ukrajinsku proizvodnju”, rekao je Zelenski.

Ukrajina se od febraura prošle godine bori s invazijom ruske vojske. Rat se ne vodi samo na fronti dugoj stotine kilometara koja se proteže od sjeveroistoka do juga Dnjepra, već Rusija također redovno napada i granatira ukrajinske gradove. O užasima koje su počinili ruski vojnici govorilo se i u vezi s povlačenjem ruskih trupa sa sjevera Ukrajine nakon neuspješne ofenzive na Kijev.

Lokalna svjedočanstva, ukrajinske vlasti, neprofitne organizacije i mediji govorili su o ubistvima, mučenjima i silovanjima. Kao rezultat sukoba poginule su hilajde ukrajinskih civila i deseci hiljada ukrajinskih vojnika. Milioni ljudi morali su napustiti svoje domove i otići u druge dijelove zemlje ili u inostranstvo.

Dodik odgovorio na prijetnje: Zakon ostaje, o svemu sutra sa partnerima iz FBiH

Zvanično: Zvezda ostaje u Evroligi – Srbija ponovo ima dva predstavnika