UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski pozvao je države Zapada da hitno pooštre sankcije Rusiji, i uvedu embargo na naftu, kako bi sprečile Moskvu da eskalira svoju vojnu operaciju protiv njegove zemlje.

U svom video obraćanju Ukrajincima noćas, vidno iznervirani Zelenski je izjavio da je Zapad prošle godine pogrešno proračunao, kada je odložio sankcije kao i da je zatim usledila ruska invazija, prenosi Rojters.

– Rat punog obima je počeo. Sada ima mnogo nagoveštaja i upozorenja da će navodno oštrije sankcije, poput embarga na isporuku ruske nafte Evropi, biti uvedene ako Rusija upotrebi hemijsko oružje – rekao je Zelenski povremeno udarajući rukama o sto.

– Jednostavno nema reči… Mi, koji smo živi, moramo da čekamo. Zar sve što je ruska vojska uradila do danas ne zaslužuje embargo na naftu? Zar fosforne bombe nisu opravdanje za to? Granatirano postrojenje za proizvodnju hemikalija ili granatirana nuklearna elektrana to ne zahtevaju – naglasio je ukrajinski predsednik.

Zelenski je poručio da sankcije moraju biti „efikasne i ozbiljne” s obzirom na dosadašnje postupke Rusije.

– Ako su paketi sankcija slabi ili ne funkcionišu dovoljno snažno, ako se mogu zaobići, to stvara opasnu iluziju za rusko rukovodstvo, da će im biti dozvoljeno da nastave da rade ono što sada rade – rekao je ukrajinski lider i naglasio da njegov narod to plaća svojim životima.

Invazija Rusije na Ukrajinu, koja traje duže od mesec dana, najveći evropski sukob od Drugog svetskog rata, dovela je do toga da više od 3,8 miliona Ukrajinaca pobegne u inostranstvo, prouzrokovala je hiljade mrtvih ili ranjenih i izolovala rusku ekonomiju.

SAD su već uvele embargo na isporuke ruske nafte, ali Evropa, daleko više zavisna od ruske energije, je u tom smislu neodlučna.

Iz Nemačke, najveće evropske ekonomije, poručuju da bi uvođenje takvog embarga izazvalo recesiju i masovnu nezaposlenost, navodi Rojters.Izvor:
Share.