Ukrajina je ostala sama, svetske sile prate situaciju izdaleka, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
„Jutros branimo našu državu sami, kao i juče. Najmoćnije sile sveta gledaju izdaleka. Da li su jučerašnje sankcije ubedile Rusiju? Čujemo i vidimo da to nije dovoljno“, rekao je Zelenski u video obraćanju na Telegramu.
Takođe je rekao da će pre ili kasnije morati da počne dijalog Rusije i Ukrajine kako bi se zaustavile vojne operacije.
„Rusija će pre ili kasnije morati da razgovara sa nama, da razgovara kako da okončamo vojne operacije i zaustavimo ovu invaziju. Što pre razgovor počne, to će biti manji gubici“, istakao je ukrajinski lider.
Zelenski je saopštio da je Ukrajini potrebna antiratna koalicija.

„Zajedno treba da posadimo Rusiju za pregovarački sto. Potrebna nam je antiratna koalicija“, napisao je Zelenski na Tviteru.
Takođe je kazao da je apelovao na zemlje „Bukureštanske devetke“ da pruže Ukrajini pomoć u odbrani i da uvedu sankcije protiv Rusije.

„Bukureštanska devetka“ objedinjuje devet zemalja centralne i istočne Evrope – Bugarsku, Mađarsku, Estoniju, Litvaniju, Letoniju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku i Češku.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.Izvor:
Share.