Češka vlada objavila je da isključuje ruski Rosatom iz konkursa za nuklearnu centralu vrijednog nekoliko milijardi evra i da je odustala od nabavke ruske vakcine Sputnjik Ve u jeku diplomatskog sukoba s Moskvom.
Češki ministar vanjskih poslova Jan Hamaček objavio je da njegova zemlja ne namjerava da kupi Sputnjik Ve, rusku vakcinu protiv koronavirusa.

– Oslanjamo se na vakcine koja je odobrila Evropska agencija za lijekove, EMA – dodao je.

Do te odluke dolazi nakon nekoliko međusobnih protjerivanja diplomata, nakon što je Prag optužio ruske tajne službe za smrtonosnu eksploziju na češkoj teritoriji 2014. godine.

Nakon odluke o isključenju, ugovor o izgradnji nove jedinice u nuklearnoj centrali Dukovani na jugu Češke do 2036. godine, mogao bi biti sklopljen s francuskim EDF-om, južnokorejskim KHNP-om i američkim Westinghausom.

Čak je i ostatak Evrope uvidio da će ruska vakcina zauzeti visoko mjesto po broju isporučenih doza u pojedine zemlje Evropske unije, tako da su se planovi za Češku iznenada promijenili. Kako pišu strani mediji, prošle sedmice je Evropska komisija odlučila da kontigent od 50 miliona vakcina Fajzer originalno planiranih za jesen, dostave ranije.

To bi značilo da će Češka dobiti 1.2 milion vakcina više prije juna kako se to ranije mislilo.

Takođe, Češka Republika će kupiti 2,4 miliona doza AstraZeneke od Danske koja je izbacila AstraZeneku zbog pojave krvnih ugrušaka. Ali, očigledno su dovoljno dobre sa Čehe koji su ostali bez Sputnjika.

Prosjek vakcinacije u Češkoj iznos 70.000 po danu, a vakcinisano je 17.2 odsto odraslih.Izvor:
Share.