in

Zaharova odredila „dijagnozu“ Nedu Prajsu nakon njegove izjave o BiH – podsetila ga na Srbiju

Foto : Press-služba MID RF

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova „dijagnostikovala“ je poremećaj ličnosti predstavniku američkog Stejt departmenta Nedu Prajsu nakon njegove izjave o Dejtonskom sporazumu.

Zaharova se osvrnula na izjavu Prajsa koji je rekao da će Vašington nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i „pozivati na odgovornost one koji teže da potkopaju institucije BiH i Dejtonski sporazum“. Po rečima Prajsa, koga citira Zaharova, SAD „odbacuju izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta u kojima je nastojao da potkopa položaj Ustavnog suda BiH i u više navrata pretio otcepljenjem Republike Srpske od BiH“.

Prajs je podsetio da „član tri Dejtonskog ustava jasno govori da Republika Srpska mora u potpunosti da sprovodi odluke institucija BiH, uključujući konačne i pravno obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH“.

„Neverovatno. Nede, pokušajte da zamenite ‘BiH’ sa ‘Srbija’, ‘Republika Srpska’ sa ‘Kosovo’, Dejtonske sporazume sa rezolucijom SB UN 1244 i dobićete dijagnozu – podvojena ličnost. Podsećam, suprotno odluci Saveta bezbednosti UN Vašington je 2008. godine priznao nezavisnost Kosova čime je narušio teritorijalni integritet i suverenitet multinacionalne Srbije“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Neće jezik nego pravo: Šmit priznao da je “genocid” u Srebrenici izrežiran?

Predlažu preimenovanje Rusije, Zelenski razmotrio peticiju