in

Vlasniku restorana prijeti robija zbog kuvarice iz BiH

Carinici su u restoranu u njemačkom gradu Gelzenkirhenu zatekli ženu iz BiH koja je radila u restoranu bez prijave i važeće boravišne dozvole. Zbog toga njen poslodavac bi mogao provesti u zatvoru i do 10 godina.

Radnici Carinske kancelarije iz Dortmunda kontrolisali su restoran u kojemu su pronašli žensku osobu iz BiH koja je u njemu radila “na crno”.

– Dana 21. novembra 2023. službenici finansijske kontrole rada na crno u glavnoj Carinskoj kancelariji u Dortmundu provjerili su restoran u Gelzenkirhenu. U restoranu je, između ostalih, zatečena i jedna državljanka BiH, prenose Nezavisne novine.

Prvo je pokušala izbjeći kontrolu bijegom, ali su je policajci brzo uhvatili u podrumu zgrade – navedeno je u saopštenju Carinske kancelarije.

Kako bi mogli raditi, državljani BiH trebaju imati boravišnu dozvolu koja im daje pravo na rad na području Njemačke.

Žena, starosti 23 godine, identifikovala se s pasošem BiH i ličnom kartom.

Nije imala odgovarajuću boravišnu dozvolu.

– Kada su carinici ušli u restoran, vlasnik restorana je utrčao u kuhinju i upozorio svoje zaposlene glasno vičući “carinska kontrola”. Mlada žena je zatim otrčala kroz zadnji ulaz kuhinje u stubište i pokušala se sakriti u podrum, gdje su je policajci uspjeli brzo uhvatiti – rekla je potparolka glavne Carinske kancelarije u Dortmundu.

Protiv žene su carinici pokrenuli kriminalistički postupak zbog sumnje na nezakonit boravak u Njemačkoj, te su je privremeno uhapsili.

Imigracione vlasti sada će odlučiti kakva je njena sudbina.

Protiv poslodavca se vodi postupak za pomaganje u nezakonitom boravku i nezakonitom zapošljavanju radnika bez važeće radne dozvole. Prijeti mu zatvorska kazna do deset godina. Osim toga, moguća je i kazna do 500.000 evra.

Stranci koji ne dolaze iz EU-a, EGP-a ili Švajcarske generalno trebaju boravišnu dozvolu za ulazak, boravak i rad u Njemačkoj.

Bez toga je zapošljavanje u Njemačkoj nezakonito.

– Osim toga, oni koji rade “na crno”, nemaju ni zdravstveno osiguranje ni osiguranje od nezgode, niti pravo na penziju ili naknadu za nezaposlene”, upozoravaju iz Carinske kancelarije u Dortmundu, prenosi “Fenidž-Magazin”.

Sa sinom koji je napravio prekršaj došao u policijsku stanicu i napao policajce

Dodik: Srpska ponosna na svoju policiju