in

Više od 400 miliona dolara vrijednih automobila uništeno na zapaljenom brodu u Atlantiku

Ogroman transportni brod „Felisiti ejs“ nosio je više od 4.000 vozila njemačkog proizvođača „Folksvagena“, među njima i luskuzni primerci „lamborginija“, „bentlija“ i „poršea“.

Šteta od požara, koji je prošle nedjelje izbio na transportnom brodu u Atlantskom okeanu, procenjena je na više od 400 miliona dolara.

Ukupna vrijednost tovara na brodu, koji je iz Njemačke prevozio automobile do Roud Ajlenda u SAD, iznosila je 438 miliona dolara, od čega su kola vrijedela 401 milion.

Njemački mediji prenijeli su interne imejlove iz američke podružnice „Folksvagena“ u kojima se navodi da je brod nosio 3.965 „folksvagena“, „poršea“, „audija“, „lamborginija“, „bentlija“.

„Porše“ je zvanično potvrdio da se 1.100 vozila te kompanije nalazilo na brodu. Kompanija za procenu rizika „Rasel grup“ procijenila je štetu samo od vozila brenda „folksvagen“ na najmanje 155 miliona dolara.

„Ove brojke pokazalo su još jednom koliko rizični mogu da budu globalni lanci snabdevanja. Incident dolazi u najgorem trenutku za proizvođače automobila koji su usred krize snabdevanja poluprovodnicima i ovakav incident samo će doprineti kašnjenju isporuka“, istakao je Suki Buki, jedan od direktora u „Rasel grupu“.

Skoro 200 metara dugačak transportni brod „Felisiti ejs“ zapalio se kod obale Azurskih ostrva prošle nedjelje, a portugalska mornarica uspjela je da bezbjedno evakuiše svih 22 člana posade.

Petrović: Skupština Grada obilovala nizom nelogičnosti

Rusi započeli vojnu operaciju na Ukrajinu, čule se eksplozije i kod Kijeva