in

Vašington Post: Ukrajinski vojni oficir koordinirao je napad na gasovod Sjeverni tok

Američki list “The Washington Post” objavio je da je Roman Červinski, pukovnik ukrajinskih snaga za specijalne operacije, bio ključna figura u sabotiranju gasovoda Sjeverni tok prošle godine, što pruža najkonkretniji dokaz do sada o vezi ukrajinskog vojnog rukovodstva s činom sabotaže koji je izazvao više krivičnih istraga i koji su američki i zapadni zvaničnici nazvali opasnim napadom na evropsku energetsku infrastrukturu.

Roman Chervinsky, odlikovani 48-godišnji pukovnik koji je služio u ukrajinskim snagama za specijalne operacije, bio je “koordinator” operacije Sjeverni tok, prema izvorima upućenim u njegovu ulogu. On je upravljao logistikom i podrškom za tim od šest osoba koji je iznajmio jedrilicu pod lažnim identitetom i koristio opremu za duboko more za postavljanje eksplozivnih naprava na gasovod.

Tri eksplozije su 26. septembra 2022. godine izazvale veliko curenje na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2, koji vode od Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora. Napad je ostavio samo jednu od četiri gasne veze u mreži netaknutom.

Chervinsky nije djelovao sam, niti je planirao operaciju, tvrde izvori upućeni u njegovu ulogu, što ranije nije bilo poznato. Oficir je primao naređenja od više pozicioniranih visokih ukrajinskih zvaničnika, koji su na kraju izvještavali generala Valerija Zalužnog, najvišeg ukrajinskog vojnog oficira. Razgovori su vođeni pod uvjetom anonimnosti kako bi se moglo razgovarati o osjetljivim detaljima napada, koji su dodatno zaoštrili diplomatske odnose s Ukrajinom i izazvali prigovore američkih zvaničnika.

“The Washington Post” piše da je Ukrajina sprovela mnoge odvažne i tajne operacije protiv ruskih snaga, ali napad na Sjeverni tok bio je usmjeren na civilnu infrastrukturu izgrađenu da obezbijedi energiju milionima ljudi u Evropi. Iako ruski državni gasni konglomerat Gazprom posjeduje 51 posto Sjevernog toka, zapadne energetske kompanije, uključujući Njemačku, Francusku i Nizozemsku, su partneri i uložile su milijarde u ovaj projekat. Ukrajina se dugo žalila da će Sjeverni tok omogućiti Rusiji da zaobiđe ukrajinske cijevi, lišavajući Kijev ogromnih prihoda od tranzita.

Chervinsky je, putem svog advokata, negirao bilo kakvu ulogu u sabotiranju gasovoda.

“Sve spekulacije o mojoj umiješanosti u napad na Sjeverni tok bez ikakve osnove širi ruska propaganda”, rekao je Chervinsky u pisanoj izjavi “The Washington Postu” i “Der Spiegelu”, koji su zajedno vodili istragu o njegovoj ulozi.

Astronautima ispala torba sa alatom, može da se vidi sa Zemlje (FOTO)

Velika pobjeda Borca: “Željo” pao u 94. minuti