in

Upozorenje iz Bugarske: Ukrajina trpi ogromne gubitke, hoće da uvuku i druge zemlje u rat

Foto: Sputnik / Evgeniй Biяtov

Borbena dejstva u Ukrajini su toliko eskalirala da to neće proći bez „jezivog sukoba“, smatra član građanske inicijative „Pokret za mir“, bugarski nuklearni fizičar Hristo Lafčijev.

Po mišljenju Lafčijeva, da bi se sprečio poraz Ukrajine zemljama Istočne Evrope će biti predloženo da formiraju „dobrovoljačku koaliciju“ koju će činiti Poljska, Rumunija i Bugarska. On ističe da je ukrajinska vojska pretrpela ogromne gubitke, te da bi Bugari trebalo da razmisle kuda sve to vodi.

Lafčijev je stoga pozvao građane Bugarske da podrže još jednu građansku inicijativu – prikupljanje potpisa za referendum za mir i suverenitet. Kako kaže, ukoliko referendum uspe, građani će moći da odlučuju da li će slati bugarsku vojsku u bilo koju zonu sukoba.

„Zar želimo da šaljemo našu decu u taj rat? Zar ćemo mi biti zajedno sa tim topovskim mesom koje će morati da spreči Ruse da stignu do Dunava? I generalno, imamo li šansu da ih zaustavimo čak i ako bismo to želeli?“, upitao je Lafčijev.

Kako je istakao, Bugari ne mogu samo da čekaju i filozofiraju o tome „šta ih više privlači – plavo-žute zastave ili belo-plavo-crvene“.

„Narode, mi smo sledeći na redu! Šta mi u stvari hoćemo? Da učestvujemo u tome? Želite da ti proračunati ljudi, klovnovi koji nama upravljaju, koje gledate na televiziji svaki dan, želite da nas ovog puta uvuku u nešto nepopravljivo? Želite da nam se vraćaju kovčezi sa istočnog fronta, kada Bugarska nema šta da radi na istočnom frontu?“, poručio je Lafčijev.

Zvaničnici Srpske na prikazu sposobnosti Vojske Srbije

Nikad posjećenije: Hiljade okupljenih u Donjoj Gradini u čast žrtava ustaškog zločina (UŽIVO)