in

Ukrajinci umjesto na ‘Yarun’ u Ukrajini, letjelicu poslali na ‘Jarun’ u Hrvatskoj?

Stanovnike Zagreba je u četvrtak iza 23 sata uznemirila eksplozija. Na Jarun se srušila, kako stvari stoje, bespilotna letjelica. Kako je rekao stručnjak za vojnu avijaciju, najvjerojatnije se radi o ukrajinskoj bespilotnoj letjelici Tu-141, poše 24sata.hr.

Na ostacima letjelice vidjela se crvena petokraka i ćirilični natpis. Stručnjak je objasnio da je to bespilotna letjelica iz sovjetske ere koju su Ukrajinci redizajnirali nakon 2014. godine i jedini je koriste u svijetu.

Koriste je za snimanje i kao mamac
Protiv Rusa je koriste za snimanje i kao mamac. To je, kako je objasnio, više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica, lansira se iz prikolice, a ruta se unaprijed odredi.

Ne nosi oružje, koristi se za snimanje i prikupljanje podataka, a slijeće pomoću padobrana. Na mjestu pada zagrebačka policija pronašla je dva padobrana.

Kako je ukrajinska bespilotna letjelica iz sovjetske ere završila na Jarunu?

Postoji jedna poprilično nevjerojatna teorija. Kako je objasnio stručnjak, to je letjelica koja ima unaprijed zadanu rutu.

I sad ide onaj zanimljivi dio. U Ukrajini postoji mjesto Yarun, nalazi se u žitomirskoj oblasti, između Kijeva i Lavova.

Došlo do greške

Nije nemoguće da su je Ukrajinci programirali za snimanje i da je došlo do greške Yarun – Jarun pa je bespilotna letjelica, umjesto ukrajinskog Yaruna, snimala najpoznatije zagrebačko jezero.

I dalje ostaje poprilično veliki upitnik kako je moguće da krstareća raketa, koja leti na šest kilometara brzinom do 900 km/h prođe sve NATO radare i protuzračne obrane i padne ravno na Zagreb.

Snage EUFOR u kasarnama u Prijedoru i Bijeljini “Radiće na jačanju sigurnosti u državi”

Preminuo bivši fudbaler Partizana Nebojša Vučićević Uške