in

Ukrajinci srušili ruski avion u kome su bili zarobljeni ukrajinski vojnici (VIDEO)

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti, izjavio je danas da su svi koji su se nalazili u avionu Iljušin-76 poginuli.

Transportni avion Il-76 ruskog vazduhoplovstva, sa 65 ukrajinskih zarobljenika, koji su prevoženi na razmenu, zajedno sa šest članova posade i tri prateća lica, srušio se u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je ranije danas rusko Ministarstvo odbrane, prenijela je agencija RIA Novosti.

– Rukovodstvo Ukrajine je dobro znalo za predstojeću razmjenu, obavešteno je kako će zarobljenici biti isporučeni, ali je avion Il-76 oboren sa tri projektila iz protivvazdušnog raketnog sistema, bilo Patriot ili IRIS T, proizvedenog u Njemačkoj, stručnjaci će to riješiti”, rekao je predsednik Komiteta za odbranu Državne dume Andrej Kartapolov na plenarnom sastanku Državne dume, prenio je Interfaks.

On je dodao da se u srušenom avionu „il-76” Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije “bilo 65 bivših pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, ratnih zarobljenika, koji su prevoženi na razmjenu”.

Kartapolov je rekao da je iza srušenog aviona letio još jedan „iljušin-76”, koji je prevozio još oko 80 ratnih zarobljenika, ali da je on uspio da se vrati. Rusko Ministarstvo odbrane prijavilo je ranije danas pad aviona. Kako je saopštilo Ministarstvo, u avionu se nalazilo 65 zarobljenih pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, koji su prevoženi u Belgorodsku oblast radi razmjene, šest članova posade i tri osobe u pratnji.

Predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin naložio je da se pripremi žalba Kongresu SAD i Bundestagu u vezi sa padom aviona.

Volodin je, takođe, predložio da nacionalnim parlamentima bude skrenuta pažnja o stavu Državne dume po ovom pitanju.

-Gađali su svoje vojnike u vazduhu… čekale su ih njihove majke, žene i djeca – dodao je Volodin.

I Kijevski mediji tvrde, pozivajući se na izvore u Generalštabu vojske Ukrajine, da su oružane snage te zemlje danas oborile ruski vojni avion „iljušin-76“, ali je Ministarstvo odbrane saopštilo da to ne može da potvrdi.

„Ukrajinska pravda”, navodi, pozivajući se na izvore u generalštabu, da je ukrajinska vojska oborila ruski avion u oblasti Belgoroda, u kojem se nalazilo 65 ukrajinskih zarobljenika i devet Rusa.

Taj list dodaje da je “iljušin-76” nosio protivvazdušne rakete S-300 koje su korišćene u nedavnim napadima na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je, međutim, da ne može da potvrdi da je ukrajinska vojna akcija uzrok pada ruskog vojno-transportnog aviona, jer je istraga u toku.

U Ukrajini pokrenut postupak protiv mlade teniserke zbog rukovanja sa Ruskinjom

Pucnjava u Brčkom: Muškarac ranjen u nogu, policija uhapsila napadača