in

Uhapšen unuk ustaškog zločinca Ive Rojnice, progonitelja Srba

Argentinska policija je prošle sedmice u velikoj akciji u Buenos Ajresu uhapsila 43-godišnjeg Ivu Estebana Rojnicu, poznatijeg pod nadimkom “El Croata”.

Kako navode argentinski mediji, radi se o čovjeku koji vlada tržištem crnih valuta, ujedno unuku ustaškog zločinca Ive Rojnice, koji je označen kao progonitelj Srba i Jevreja iz Hrvatske. Djed uhapšenog je bio ustaški komandant koji je nakon Drugog svjetskog rata pobjegao u Južnu Ameriku.

Buenos Ajres Tajms piše da je velika policijska operacija razbijanja nelegalnih mjenjačnica započela prošle sedmice, a da je najveći uspjeh hapšenja Nimbus grupe, čiji je šef upravo “El Croata”. On je uhapšen prošlog četvrtka, piše portal Pagina12, prenosi hrvatski portal Index.

Rojnica se sumnjiči da je glavni trgovac tzv. “plavim dolarom”, što je cijena koju postiže američki dolar na neslužbenom tržištu u Argentini. Plavi dolar se koristi za male transakcije. Prema izvorima, Rojničine operacije su se proširile na SAD i Španiju, a navode da je imao i agencije u Boliviji i Urugvaju.

Policija je u prostorijama kancelarije Nimbusa, u vlasništvu Rojnice, pronašla računare i bilješke u kojima se navode devizne transakcije, prazne vrećice različitih veličina, mašine za brojanje novca, kao i aparate za uništavanje papira s već uništenim dokumentima. Argentinski mediji pišu da se među imenima klijenata koji su koristili usluge Nimbusa spominje i neimenovani “poznati fudbaler”.

Premda Rojnica nije imao najveću ilegalnu mjenjačnicu u zemlji, istraga je otkrila da je on učestvovao u otvaranju offshore računa u SAD-u i raznim poslovima nekretninama u Paragvaju. Tamo je kupio nekretnine vrijedne milione dolara.

Izvori iz istrage kažu da je Rojnica toliko novca uspio da prebabci iz jedne države u drugu preko turističke agencije Tauer Travel (Tower Travel). Mlađi Rojnica oženio se prošle godine manekenkom Melinom Kamertoni (Melinom Cammertoni) u bazilici Presvetog Sakramenta u San Martínu.

Djeda uhapšenog Rojnice bio je dio ustaške vlade koja je preuzela vlast u Hrvatskoj 1941. nakon njemačke invazije.

“Nacionalistički režim Ante Pavelića istrijebio je sve Jevreje na Balkanu i uz to sproveo etničko čišćenje pokoljem Bošnjaka i Srba. Poraz 1945, s ponovnim ujedinjenjem Jugoslavije pod zapovjedništvom maršala Tita, odveo je ustaške vođe u zatvor. Pavelić je pobjegao u Argentinu gdje je uspostavio hrvatsku vladu u emigraciji, ali koja nije postigla međunarodno priznanje”, piše Pagina12, prenosi Tanjug.

Djed Rojnice je dobio argentinske dokumente i slovio za uspješnog preduzetnika s tekstilnim fabrikama, a bavio se i pisanjem o životu hrvatske emigracije u Argentini. Vizentalov centar, organizacija koja traži bjegunce kriminalce iz Drugog svjetskog rata,1994. godine donio je svjedočenja i dokaze o ustaškoj prošlosti Ive Rojnice.

Svjedoci su rekli da je on sistemski progonio Srbe i Jevreje i da postoje naredbe s njegovim potpisom o zapljeni imovine i ograničenju građanskih prava Jevreja. Njima je bilo zabranjeno da, na primjer, drže trgovine i da prolaze određenim ulicama.

Muškarac u Milanu napao radnike Unicefa: Reci Palestina još jednom i ubit ću te

Makron poručio Kosovu: Povjerovali smo vam, ali niste održali riječ