in

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Vanje (14)

Uhapšen je Ljupčo Palevski-Palčo, osumnjičeni za otmicu i izvršenje ubistva Vanje Gjorčevske i Panča Žežovskog.

Kako javlja makedonski portal “Skopje1” on je zaustavljen na granici nakon raspisane međunarodne potjernice.

Za sada je poznato samo da je nakon ubistva Vanje pobjegao iz zemlje i da se kretao na relaciji Skoplje – Beograd – Turska.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zakazalo je vanrednu konferenciju za medije u 22:30 sati.

Makedonski mediji pišu da je Palevski bivši građevinski mogul, bivši predsjednik gradske organizacije SDSM u Skoplju, vlasnik nedjeljnika Start, politički aktivista, autor podcasta na Infomaksu i osnivač stranke Pravo.

Motiv ovih jezivih zločina, prema pisanjima medija iz Skoplja, povezan je sa novcem koji je majka Vanje Gorčevske dobila od prodaje stana.

Otac ubijene devojčice, Aleksandar Gorčevski, priveden je jučer i određeno mu je zadržavanje do 48 sati kako bi se izbjeglo bjekstvo ili ometanje istrage.

Iz Tužilaštva i MUP-a Sjeverne Makedonije poručili su ranije da on negira bilo kakvu povezanost s ubistvom, ali da imaju dokaze koji govore suprotno.

Otac se sumnjiči da je dao informaciju o vremenu i mjestu kada će Vanja biti sama, s ciljem da je otme, a potom od majke traži novac.

Ali, kako je rekao ministar Oliver Spasovski, stvari su izmakle kontroli, pa je organizator i prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski-Palčo pucao u djevojčicu iz pištolja i ubio je.

Detalji o ubistvu Vanje ukazuju na brutalnost, jer je djevojčica vezana i upucana iz pištolja, da bi zatim bila zakopana samo dva sata nakon otmice.

Za sada nema detalja o razlozima zašto je Vanja ubijena istog dana kada je oteta.

Nestanak Panča Žežovskog (74) je prijavljen 24. novembra, a vodi se kao nestao od 22. novembra. Njegovo tijelo pronađeno je 3. decembra u okolini Velesa, nedaleko od tela nestale Vanje Gorčevske.

Pančev automobil, poslije njegovog ubistva, korišten je za kidnapovanje Vanje, a kasnije zapaljen u skopskoj Brazdi.

Udes u Ugljeviku, poginuo pješak

Policija objavila detalje stravične nesreće u kojoj su poginuli državljani BiH