in

Uhapšen osnivač kriptoberze zbog prevare teške nekoliko milijardi dolara

Policija Bahama uhapsila je Sema Bankman-Frida, osnivača propale platforme za trgovinu kriptovaluta FTX, saopštio je državni tužilac te zemlje.

Bankman-Frida bi trebalo da se pojavi danas pred prekšajnim sudom, saopštile su vlasti ove karipske zemlje.

Policija je saopštila da je Bankman-Frid uhapšen zbog “finansijskih prekršaja” zakona u SAD i na Bahamima.

Prošlog mjeseca FTX je podnio zahtjev za stečaj u SAD, zbog čega mnogi korisnici nisu bili u mogućosti da povuku svoja sredstva.

“Prema sudskom podnesku od prošlog mjeseca, FTX ima dugovanje prema svojih 50 najvećh poverilaca od skoro 3,1 milijardu dolara”, navodi BBC, a prenosi Tanjug.

Nije poznato koliko će ljudi koji imaju sredstva na ovoj platformi dobiti natrag na kraju stečajnog postupka, iako mnogi stručnjaci upozoravaju da bi to mogao biti mali dio onoga što su deponovali.

FTX platforma je omogućvala kupcima da razmjenjuju normalan novac za kriptovalute, kao što je bitkoina.

“Bankman-Frid biće zadržan u pritvoru u skladu sa ‘nacionalnim Zakonom o izručenju'”, naveo je državni tužilac Bahama.

Regulatori sa Vol Strita su saopštili da će preduzeti mjere protiv Bankman-Frida, koji je trebalo da svjedoči o bankrotu FTX-a pred američkim Kongresom u utorak.

Jedna od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama, koja je ostvarivala promet od oko 10 milijardi dolara kriptovaluta dnevno, proglasila je bankrot u SAD, a njen izvršni direktor i osnivač Sem Benkman-Frid, podnio je ostavku, nakon što se konkurentska platforma Bajnens povukla iz preuzimanja problematičnog FTX-a.

Ispunjeni svi uslovi za pad cijena namirnica u BiH

Za EU kandidaturu BiH “zaslužna” Rusija