in

Ubijen kandidat za predsednika Ekvadora, napadač neutralisan /video/

Kandidat za predsednika Ekvadora Fernando Vilavisensio ubijen je na predizbornom skupu u Kitu, saopštio je danas predsednik zemlje Giljermo Laso.

Napadač je neutralisan nakon razmene vatre sa policijom koja je obezbeđivala skup, a još šestoro osumnjičenih je privedeno nakon policijske racije, navela je Kancelarija državnog tužioca, prenosi AP.

„Uveravam vas da ovaj zločin neće proći nekažnjeno“, poručio je Laso na društvenoj mreži X.

Dodao je da je organizovani kriminal u zemlji poprilično rasprostranjen, ali da će na kraju svi kriminalci odgovarati pred zakonom.

Video-snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju masu ljudi na predizbornom događaju kako se kriju i vrište usled pucnjave.

Vilavisensio je bio jedan od najžešćih kritičara bivšeg ekvadorskog predsednika Rafaela Koree i bila mu je određena kazna od 18 godina zatvora zbog klevete Koree.
Kasnije je dobio politički azil u Peruu.
Bio je i nezavisni novinar koji je istraživao korupciju u prethodnih ekvadorskim vladama, nakon čega je ušao u politiku kao borac protiv korupcije.

U svom poslednjem govoru, pre nego što je ubijen, Vilavisensio je obećao okupljenima da će iskoreniti korupciji i zatvoriti „lopove“ u zemlji.

Njegov saradnik Patrisio Zukilanda rekao je za AP da je Vilavisensio dobio najmanje tri pretnje smrću pre pucnjave, koje je prijavio vlastima.

„Narod Ekvadora plače, a Ekvador je smrtno ranjen. Politika ne sme da dovede do smrti jednog člana društva“, poručio je Zukilanda.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Vilavisensio je imao podršku 7,5 odsto birača i bio je peti po popularnosti među predsedničkim kandidatima.
Izbori u Ekvadoru su zakazani za 20. avgust

Angelina Topić osvojila zlatnu medalju za Srbiju u skoku u vis

Tviter odbio pretres profila Donalda Trampa, kažnjen sa 350.000 dolara