in

U napadu na ruskoj teritoriji korištena američka vozila

Foto: Twitter / Printscreen

U ponedjeljak je grupa vojnika koji su se predstavili kao ruska opozicija napala okrug Grajvoron u regiji Belgorod, tik uz granicu s Ukrajinom. Moskva tvrdi da je riječ o Ukrajincima, što Kijev odbacuje. Rusija je u utorak poručila i da je napad gotov te da je eliminisala neprijatelja, dok je druga strana tvrdila da oni još traju. U utorak je rusko ministarstvo odbrane objavilo i fotografije uništenih vozila koje su navodno koristili borci koji su upali u regiju Belgorod. Na fotografijama se, između ostalog, vide i uništena vozila američke proizvodnje, među kojima i poznati Humvee.

Lokalne vlasti prenose kako je ubijeno najmanje osmero civila, a devet sela je evakuisano, prenosi agencija “DPA”.

Iako je Ukrajina odmah negirala bilo kakvu upletenost u ovaj prekogranični upad (što je i inače običaj Kijeva kad su u pitanju diverzantske akcije na ruskoj teritoriji, poput napada dronovima), odmah su se otvorila pitanja podrške borbenim grupama koji se predstavljaju kao ruska opozicija.

Naime, čini se prilično očito da ovi ruski diverzantski odredi nisu sami od sebe pokrenuli akciju te da su imali određenu podršku ukrajinskih snaga. I što je puno nezgodnije za Kijev, dosta je izgledno da su pritom koristili i američku opremu iako je od samog početka pružanja vojne pomoći Ukrajini SAD jasno uvjeravao da se njihovo oružje ne smije koristiti na teritoriji Ruske Federacije (u to se, jasno, ne ubrajaju ruske teritorije u Donbasu kao i aneksirani Krim).

Denis Nikitin, vođa Ruskog dobrovoljačkog korpusa, jedne od organizacija koja je izvršila upad u Belgorod poručio je za “Financial Times” da su njegovi borci koristili vozila američke proizvodnje. Među njima su i dva oklopna vozila M1224 MaxxPro te nekoliko Humveeja, rekao je Nikitin koji nije želio otkriti odakle njegovim borcima ta vozila.

Naravno, takvo što nije pretjerano razveselilo Amerikance koji su se od napada na Belgorod odmah ogradili, prenosi “Jutarnji list”.

Dodik na forumu u Rusiji: BiH eksperiment i kolonija

Zašto je nakon dugo vremena cijena dizela manja od cijene benzina