in

U Italiji i Bugarskoj održane demonstracije: Građani protiv slanja oružja Ukrajini

Foto: Sputnik / Alexander Patrin

U Italiji i Bugarskoj održane su demonstracije na kojoj su okupljeni protestovali protiv slanja oružja u Ukrajini, dok su u prestonici Jermenije i Južnom Libanu održane akcije podrške specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini.

Protesti, koje su organizovali aktivisti italijanskog sindikata „USB“, održani su na jednom od trgova u Rimu i u blizini aerodroma u Pizi, gde je bio i centar demonstracija. Pored pripadnika sindikata, u protestima su učestvovale i levičarske i antifašističke organizacije. Na dva mesta se okupilo na stotine ljudi.

„Kao prvo protestujemo protiv slanja vojnog materijala, protiv učešća Italije u ratu u Ukrajini. Drugo, protivimo se tome da civilni službenici učestvuju u utovaru naoružanja. Ne smatram da vlasti ne znaju da se vazdušni saobraćaj civilnih aviona sada koristi za prevoz vojnog tereta“, izjavila je za Sputnjik predstavnica ogranka „USB“ u Pizi Čincija Dala Porta.

Protesti u Pizi održani su pod sloganom „Mostovi mira, a ne rata iz Toskane“, „Italija – napolje iz NATO-a i rata“. Na jednom do plakata bio je prikazan golub mira sa natpisom „Ne ratu, ne NATO-u“.

Kako je rekao jedan od demonstranata, oni se zalažu za potpunu neutralnost Evrope, Italije i Ukrajine.

Nedelju dana ranije ogranak sindikata „USB“ u Pizi saopštilo je da su njegovi predstavnici, koji rade na teretnom terminalu aerodroma, primetili sanduke sa oružjem i municijom koji su bili namenjeni za slanje u Ukrajinu kao humanitarni teret. Radnici su odbili da utovare oružje u transportnu letelicu. Kako je saopštio sindikat, Ukrajini se isporučuje naoružanje pod maskom humanitarne pomoći.

I u bugarskoj prestonici danas je održan protest protiv isporuka bilo kakvog naoružanja Ukrajini, i to na dan posete ministra odbrane SAD Lojda Ostina Bugarskoj, saopštila je lokalna radio stanica „Horizont“.

„NATO – napolje“, „Bugarski heroji“, „Rusija“ – neki su od natpisa na transparentima koje su nosili okupljeni stanovnici Sofije. Demonstranti insistiraju na tome da se zemlja ne uvlači u sukob u Ukrajini.

Istovremeno, u Jerevanu je održan skup podrške specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini. Okupljeni su se okupili u centru prestonice i prošetali do ambasade Rusije sa zastavama Jermenije i Rusije, transparentima sa ispisanim slovima Z i V koja su postala simbol ruske operacije. Kako je rekao jedan od učesnika akcije, njihova poruka je „ne“ nacizmu.

Akcija podrške Rusiji održana je i u Južnom Libanu. Na inicijativu Udruženja rusko-libanskih poslovnih krugova na ulice grada Nabatija izašli su stanovnici i ruski državljani. Nosili su portrete ruskog lidera Vladimira Putina sa natpisom „Za istinu“.

Specijalna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Može li se uvođenjem “plavog dizela” spasiti poljoprivreda u Bosni i Hercegovini

Muškarac (41) upucan snajperom pred suprugom