in

Tužitelji slažu kockice slučaja ubistva francuskog mladića: Šta su im kazali policajci, a šta svjedok

Tužitelji su počeli da istražuju šta se tačno desilo prije nego što je policajac pištoljem usmrtio 17-godišnjeg Nahela M u Francuskoj. Policajac je optužen za ubistvo i nalazi se u pritvoru. Ubistvo mladića je uzrokovalo nasilne proteste širom zemlje.

Nakon ispitivanja svjedoka i pregleda snimaka videonadzora, tužitelji su izjavili da je mladić, kada ga je policija sustigla, ignorirao zahtjev da se zaustavi. Tom prilikom je policajac upotrijebio vatreno oružje.

U međuvremenu je tinejdžer, koji je također bio u automobilu, objavio da su policajci kundacima od pištolja tri puta udarili Nahela te da je nakon toga sklonio nogu sa kočnice automobila. Tužitelji bi sutra trebali razgovarati sa ovim svjedokom.

Šta su tužitelji još kazali

Prema riječima tužitelja Pascala Prachea, dvojica policajaca na motociklima su 27. juna u 8 sati uočili Mercedes poljskih registarskih oznaka dok se kretao saobraćajnom trakom za autobuse. Uključili su sirenu, sustigli automobil kod semafora i u vozilu zatekli tri mladića.

Kazali su Nahelu da automobil parkira sa strane, ali to nije učinio – nastavio se kretati bez obzira što je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo. Policija se dala u potjeru, o čemu su preko radioveze obavijestili svoju jedinicu.

Mercedes je u 8:16 sati zapao u veliku saobraćajnu gužvu. Policajci su ga ponovo sustigli, sišli sa motocikala, izvukli oružje i prišli automobilu. Tužiteljima su kazali da su uperili pištolje prema vozaču kako bi ga odvratili od nastavka bjekstva.

Prema njihovim riječima, tražili su da ugasi kontakt na vozilu, ali se automobil pokrenuo. U tom trenutku je jedan od policajaca pucao u Nahelova prsa, usmrtivši ga. Nakon što je vozilo udarilo u ogradu pored puta, jedan od saputnika je uhapšen, dok je drugi pobjegao pješke.

Šta je kazao svjedok

Tinejdžer, koji je bio s Nahelom i još jednom osobom, izjavio je da su se vozili Nanterreom (gradom kod Pariza), skrenuli u autobusku traku i da su u potjeri bila dva policajca na motociklima.

Nakon što je Nahel zaustavio vozilo, kako je rekao za list Le Parisien, jedan od policajaca ga je udario kundakom od pištolja. Prema njegovim navodima, potom ga je udario drugi policajac, a to je ponovo učinio njegov kolega.

Njegova je procjena da je treći udarac doveo do toga da Nahel skine nogu sa kočnice te da se vozilo pokrene. Kada ga je policajac upucao, tvrdi, tijelo mu se nagelo naprijed i pritisnuo je gas. Tvrdi da je pobjegao sa mjesta događaja jer se bojao da će i on biti upucan.

Automobil je bio unajmljen

Postavljaju se i pitanja o automobilu Mercedes A klase AMG. Nadležni su naglasili da je riječ o unajmljenom vozilu. Međutim, spomenuti mladić, svjedok, nije želio navesti detalje o unajmljivanju vozila.

Prema francuskom automobilističkom magazinu Autoplus, navedeni automobil s poljskim registarskim oznakama može se unajmiti po cijeni od 300 do 3.000 eura dnevno. Kako piše ovaj magazin, kratkotrajno unajmljivanje automobila je popularno među francuskim mladićima, prenosi BBC.

Umro deda Đorđe, čuvar Zejtinlika

JEZIVO! Kamera zabilježila sudar dva borbena aviona T-27