in

Turski za reformu UN: Nisu sprečili tragediju u BiH i na Kosovu – neće ni u Ukrajini

Foto: Pixabay

Turska predlaže da se izvrši reforma Ujedinjenih nacija, jer ta organizacija nije efikasna u rešavanju bezbednosnih pitanja, izjavio je šef Uprave za komunikacije iz administracije turskog predsednika Faretin Altun.

„Organizacija trenutno ne može da pripremi konkretna rešenja za sprečavanje velikih humanitarnih katastrofa, naročito nakon završetka Hladnog rata. UN u ovom momentu nema efikasnu ulogu u održavanju mira i bezbednosti“, prenela je Altunovu izjavu agencija „Anadolija“.

Prema njegovim rečima, organizacija koja u prošlosti nije bila sposobna da spreči ljudske tragedije u Bosni i Hercegovini, Ruandi, Siriji i na Kosovu, nije mogla da učini boljom ni situaciju u Ukrajini.

„Mnogo puta smo se suočavali sa tim da UN sa njihovom trenutnom strukturom vode u ćorsokak rešavanje globalnih problema. Vidimo kako stalni članovi UN blokiraju inicijative i predstavljaju direktne ili zainteresovane strane u spornim situacijama. Pet stalnih članova odlučuje o pitanjima, polazeći od njihovih interesa, kršeći prava azijskih, latinoameričkih i afričkih zemalja.

Ujedinjenim nacijama kakve su danas potrebna je reforma, svet je sastavljen od više od pet država“, ocenio je on.

U četvrtak narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura

Luka ima jednu želju pred meč sa Srbijom