in

Turska ide ka drugom krugu predsjedničkih izbora, Erdogan u prednosti

Foto: Depositphotos

Turska ide ka drugom krugu predsjedničkih izbora jer rezultati na osnovu 98,55 odsto prebrojanih glasova juče održanog prvog izbornog kruga pokazuju da je aktuelni predsjednik Redžep Taip Erdogan osvojio 49,39 odsto glasova, a njegov glavni rival Kemal Kiličdaroglu 45 odsto.

Ni Erdogan, kandidat Stranka pravde i razvoja (AKP) ni Kiličdaroglu kandidat opozicione Republikanske narodne stranka (CHP) nisu uspeli da u prvom krugu osvoje više od 50 odsto glasova koliko je potrebno za pobjedu i moraće da odmjere snage u drugom krugu koji će se održati 28. maja, prenosi Rojters.

Predsjednički izbori će odlučiti ne samo o tome ko će u narednih pet godina predvoditi Tursku i da li se zemlja vraća na sekularniji, demokratskiji put, već i kako će se Turska nositi sa ozbiljnom ekonomskom krizom i povećanjem troškova života, kao i kako će zvanična Ankara nadalje graditi ključne političke odnose sa Rusijom, zemaljama Bliskog istoka i Zapadom.

Kiličdaroglu, koji je najavio da će pobijediti u drugom krugu, pozvao je svoje pristalice na strpljenje i optužio Erdoganovu stranku da ometa brojanje glasova i izvještavanje o rezultatima.

Međutim, Erdogan je ostvario bolji rezultat nego što su najavljivale predizborne ankete i obratio se svojim pristalicama samouvjeren i u borbenom raspoloženju.

-Već smo ispred najbližeg rivala za 2,6 miliona glasova. Očekujemo da će se ova cifra povećati sa konačnim zvaničnim rezultatima – rekao je aktuelni turski predsjednik.

Pobjeda Erdogana vjerovatno će pogodovati zvaničnom Kremlju, ali će uznemiriti Bajdenovu administraciju, kao i mnoge lidere evropskih i bliskoistočnih zemalja koji su imali problematične odnose sa njim.

Treći nacionalistički predsjednički kandidat iz stranke Saveza predaka Sinan Ogan, osvojio je 5,3 dosto glasova i svojom podrškom jednom od dva glavna kandidata u drugom krugu mogao bi da utiče na konačni ishod predsjedničkih izbora.

Drama u dijelu Srpske i FBiH: Rastu vodostaji, Una se već izlila, zaplavljene prve kuće

31 godina od napada na kolonu JNA u Tuzli i ubistva 54 vojnika