in

Tramp: Ukrajina bi trebala prepustiti nešto teritorije Rusiji, Putin je oslabljen u glavama mnogih ljudi

Foto: Depositphotos

BIVŠI američki predsjednik Donald Trump izjavio je jučer da je ruski predsjednik “donekle oslabljen” prekinutom pobunom i da je sada vrijeme da SAD pokuša posredovati u postizanju mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine. “Želim da ljudi prestanu umirati zbog ovog smiješnog rata”, rekao je Trump u telefonskom intervjuu Reutersu.

Govoreći ekstenzivno o vanjskoj politici, favorit u anketama za predsjedničku nominaciju republikanaca za 2024., također je rekao da Kini treba dati rok od 48 sati da izvuče, kako izvori upoznati s tim pitanjem kažu, kineske špijunske sposobnosti na Kubi, koja je udaljena 145 kilometara od obale SAD-a.

“Vlada u Kijevu morati prepustiti nešto teritorija Rusiji”

Što se tiče Ukrajine, Trump nije isključio mogućnost da će vlada u Kijevu morati prepustiti nešto teritorija Rusiji kako bi zaustavila rat koji je započeo invazijom ruskih snaga na Ukrajinu prije 16 mjeseci. Rekao je da bi sve bilo “predmet pregovora” da je on predsjednik, ali da su Ukrajinci koji su vodili snažnu borbu za obranu svoje zemlje “zaslužili mnogo pohvala”.

“Mislim da bi oni imali pravo zadržati velik dio onoga što su zaslužili i mislim da bi i Rusija pristala na to. Potreban vam je pravi posrednik, odnosno pregovarač, a mi ga trenutno nemamo”, ustvrdio je.

Američki predsjednik Joe Biden i NATO saveznici žele da Rusija napusti teritorij koji je zauzela u istočnoj Ukrajini. Ukrajina je pokrenula protuofenzivu koja bilježi male uspjehe u protjerivanju ruskih snaga. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošle je godine predložio mirovni plan u 10 točaka, koji poziva Rusiju da povuče sve svoje trupe.

Detalji sudara kod Beograda: Zvezdin bivši trener Ljupko Petrović vozio u kontra-smjeru (VIDEO)

U pretresu stana u Bijeljini pronađena droga