Pripadnici pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) započeli su ofanzivu na Kabul, nakon što su opkolili glavni grad Avganistana, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje.

Militanti su preuzeli kontrolu nad Univerzitetom Kabul, koji se nalazi na zapadu avganistanske prestonice, saopštio je lokalni izvor za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, teroristi su čak podigli svoje zastave na jednom od gradskih područja nedaleko od univerziteta.

Televizija „Al Arabija“ javila je da su talibani saopštili da će svima koji to žele obezbediti mogućnost da napuste Kabul.
Kako se navodi u zvaničnoj izjavi talibana koju je prenela televizija „1TV njuz“, pripadnici pokreta žele da izbegnu nasilje u Kabulu.

  • Militantima je naređeno da čekaju uputstva na granici grada i ne pokušavaju da uđu u njega.

 

  • Sa vladom se vode pregovori za obezbeđivanje mirne predaje vlasti.

 

  • Talibani se neće svetiti ni vojnicima, ni državnim službenicima, ali im je naređeno da ne napuštaju zemlju.

Sa svoje strane, administracija avganistanskog predsednika saopštila je na Tviteru da je „situacija u gradu pod kontrolom i nema napada na grad“.

Agencija AP ranije je javila da talibani kontrolišu sve granične prelaze u zemlji.
Poslednjih meseci u zemlji je eskalirao sukob između vladinih snaga i talibana. Pogoršanje situacije počelo je nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana, što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo priznanjem neuspeha misije.

Talibani su prethodnih dana napravili značajne pomake, osvojivši dva velika grada, Herat i Kandahar, i kontrolišu 23 od 34 avganistanske pokrajine, ostavivši vladu sa provincijama na centru i istoku, kao i u Kabulu.Izvor:
Share.