Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne situacije Majkl Rajan izjavio je danas da bi pandemija virusa korona mogla da bude gotova ove godine ukoliko se brzo riješe problemi u dostupnosti vakcina i lijekova.

Govoreći tokom panel diskusije koju je organizovao Svjetski ekonomski forum, doktor Rajan je poručio da “virus možda nikada neće nestati” jer takvi pandemijski virusi “na kraju postaju dio ekosistema”, prenosi agencija AP.

Ali, kako je naveo, postoji šansa da se okonča vanredna situacija u javnom zdravstvu ove godine ukoliko se urade stvari o kojima je već diskutovano.

SZO je ocijenila da postoji neravnoteža u vakcinaciji protiv korone između bogatih i siromašnih zemalja i navela da je to “moralni neuspjeh”.

Kako navodi AP, manje od 10 odsto ljudi u siromašnijim zemljama primilo je jednu dozu vakcine protiv virusa korona.

“Ono što treba da uradimo je da dostignemo nizak nivo incidencije bolesti uz maksimalnu vakcinaciju naše populacije, ali tako da niko ne mora da umre”, rekao je Rajan.

On je ukazao da je “nesreću” izazvao poremećaj društvenog, ekonomskog i političkog sistema, a ne virus korona.

Rajan se takođe uključio u debatu o tome da li virus korona treba smatrati endemskom bolešću.

“Endemska malarija ubija stotine hiljada ljudi. Endemsko samo po sebi ne znači dobro. Endemsko samo znači da je tu zauvijek”, poručio je on.

Zvaničnici javnog zdravlja upozorili su da je malo vjerovatno da će korona biti iskorijenjena i tvrde da će i dalje nastaviti da ubija ljude, iako na mnogo nižim nivoima, čak i nakon što postane endemski.

Nema dokaza da je buster doza potrebna zdravoj djeci
Za sada nema dokaza da su zdravoj deci i adolescentima potrebne buster doze vakcine protiv kovida-19, izjavila je danas načelnica sektora za nauku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Sumija Svaminatan.

Tokom brifinga za novinare ona je rekla da iako se čini da imunitet na vakcinu protiv omikron soja virusa slabi protokom vremena, potrebno je uraditi više istraživanja kako bi se utvrdilo kome su potrebne dodatne doze, prenosi Rojters.

“Trenutno nema dokaza da su zdravoj djeci ili omladini potrebne buster doze. Uopšte nema dokaza za to”, rekla je ona.

U Izraelu je djeci od 12 godina ponuđenja vakcinacija buster dozom, a američka Agencija za hranu i lijekove ranije ovog mjeseca je odobrila treću dozu vakcine kompanija Fajzer/Bajontek za decu od 12 do 15 godina.

Prošle nedjelje i Njemačka je preporučila da sva djeca između 12 i 17 godina dobiju dopunsku dozu vakcine protiv kovida-19, a u međuvremenu isto je učinila i Mađarska.Izvor:
Share.