in

Svijet dobija protivtežu Grupi G7?

U Johanesburgu je danas počeo 15. samit organizacije BRICS, čije su članice Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Kineski predsjednik Si Đinping, koji je doputovao u Južnu Afriku, izrazio je uvjerenje da će samit biti prekretnica u razvoju mehanizma BRICSa i pomoći da jedinstvo i saradnja zemalja u razvoju bude podignuto na viši nivo, prenijela je agencija Sinhua.

Ukazao je da je BRICS ključna platforma za saradnju za tržišta i zemlje u razvoju i da je postao konstruktivna snaga za svjetski ekonomski rast, bolje globalno upravljanje i demokratiju u međunarodnim odnosima.

“Veoma sam srećan što ću ponovo posjetiti Južnoafričku Republiku i nadam se da ćemo imati temeljnu razmjenu mišljenja o produbljivanju odnosa Kine i Južnoafričke Republike, kao i o pitanjima od zajedničkog interesa”, rekao je Si Đinping predsjedniku Južnoafričke Republike Sirilu Ramafosiju, koji ga je dočekao na aerodromu.

Kako piše “Financial Times”, Kina na samitu u Johanesburgu želi ovu organizaciju da pretvori u protivtežu Grupi G7.

“Ako proširimo BRICS tako da on ima isti udio u svjetskom BDPu kao G7, onda će naš kolektivni glas u svijetu postati jači”, saopšteno je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

To je prvi samit BRICSa koji će biti održan “licem u lice” nakon više od tri godine, zbog pandemije virusa korona.

“BRICS je započeo proces proširenja da bi postao jedan od stubova novog, pravednijeg policentričnog svjetskog poretka”, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u članku za južnoafrički magazin “Ubuntu”, prenosi TASS.

Lavrov će Rusiju predstavljati u Johanesburgu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin će učestvovati na samitu putem videolinka, zbog optužnice Međunarodnog krivičnog suda.

I generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš prihvatio je poziv da učestvuje na samitu BRICSa.

Namjerava da svoje učešće iskoristi kako bi objavio nekoliko važnih poruka, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

“Prolazimo kroz posebno težak period. Samit BRICSa okuplja veoma važne aktere u međunarodnoj areni. Uloga Južnoafričke Republike je od posebnog značaja i generalni sekretar je sa zadovoljstvom prihvatio poziv. Iskoristićemo to za slanje važnih poruka”, naglasio je je Dižarik, prenosi RIA novosti.

Ministarka za međunarodne odnose i saradnju Južne Afrike Naledi Pandor saopštila je da će jedna od glavnih tema samita biti upravo proširenje, a na samit je pozvano više od 60 država.

Rojters je ranije prenio tvrdnju južnoafričkog diplomate Anila Suklala da je više od 40 zemalja izrazilo želju da uđe u ekonomski blok BRICS, od toga 22 formalno, dok su ostale pokazale neformalno interesovanje.

Najveći broj kandidata za ulazak u BRICS, sudeći po podnesenim prijavama, jeste s afričkog kontinenta. Na forum su pozvani šefovi 67 država, od kojih su 53 afričke.

U BRICS žele da uđu Iran, Saudujska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Alžir, Bolivija, Indonezija, Egipat, Etiopija i druge zemlje.

BRICS je za ove zemlje alternativa globalnim organizacijama za koje smatraju da ih kontroliše Zapad, a nadaju se da će im članstvo donijeti benefite kao što su investicije i rast trgovine.

Samit će trajati do 24. avgusta.

Slastičarna u regiji postala hit, prave sladoled od ajvara, rakije i kamilice

Nedim Ćosić koji vodi predmet protiv Dodika tek nedavno postao tužilac, a prije 12 godina bio je u centru afere