in

Supermagla uzrokovala sudar 158 vozila, najmanje sedam smrtnih slučajeva

Najmanje sedam osoba izgubilo je život u nizu nesreća koje su se dogodile u ponedeljak na autoputu 55 u saveznoj državi Luizijani u SAD-u, u kojima je učestvovalo najmanje 158 vozila, saopštila je državna policija.

Više od 25 osoba je prevezeno u bolnicu sa povredama koje variraju od lakših do kritičnih, izjavila je policija Luizijane u saopštenju za medije. Mnogi povređeni su sami zatražili medicinsku pomoć, saopštile su vlasti i prenosi CNN.

Meteorolozi su ranije izvestili da se radi o “supermagli” koja se brzo razvila na zapadu od Nju Orleansa. Ova gusta magla razvija se u vlažnim uslovima u kombinaciji sa smogom i može značajno smanjiti vidljivost na manje od 3 metra, objašnjava američka Nacionalna meteorološka služba.

Neka vozila su se zapalila nakon prvih sudara, rekli su zvaničnici. Jedno od vozila uključenih u nesreću bila je cisterna koja je prevozila “opasnu tečnost”, rekla je policija, ali nije precizirala o kojoj supstanci se radi. Policija je radila na uklanjanju cisterne zbog “kompromitirane cisterne”.

“Nakon što se cisterna ukloni, hitne službe će moći bolje proceniti situaciju u tom području. Postoji mogućnost da će biti locirane dodatne žrtve”, dodala je državna policija.

Guverner Luizijane, John Bel Edwards, izrazio je sućut porodicama preminulih i povređenih u ovim nesrećama. “Kombinacija dima od požara i guste magle je izuzetno opasna, i apelujem na sve stanovnike Luizijane u pogođenim oblastima da budu izuzetno oprezni dok putuju”, napisao je Edwards na društvenim mrežama.

Ranije je šerif Mike Tregre izvestio da su tri kamiona učestvovala u sudaru i potpuno su izgorela. U suprotnom smeru, zabeleženo je dva sudara sa više automobila, pri čemu je jedan od njih takođe izgoreo.

Vidljivost je bila manja od četvrtine milje na obližnjoj meteorološkoj stanici između 4 i 10 sati ujutro po srednjoevropskom vremenu. Vidljivost se verovatno približavala nuli tokom jutra kada je magla bila najgušća.

Izuzetno gusta magla, poznata kao “supermagla”, bila je posledica magle u kombinaciji sa dimom iz nedavno izbijenih požara. Luizijana se suočava sa izuzetno jakim šumskim požarima tokom leta, ekstremno visokim temperaturama i sušom bez presedana.

EU i SAD žele da se na izbore uvedu skeneri

Zapad besmisleno žrtvuje Ukrajince u sukobu sa Rusijom