in

Sukob mirovnjaka UN-a i turskog kiparskog vojnog osoblja na Kipru

Napetost je eskalirala između mirovnjaka UN-a i turskog kiparskog obezbeđenja u petak na Kipru. Nesuglasice, kako je istaknuto u okviru mirovne misije, izazvala je neovlašćena izgradnja u zoni ograničenja koju nadziru Ujedinjene nacije.
Snimci očevidaca otkrili su kako se mirovnjaci UN-a agresivno suočavaju s osobama u uniformama turske kiparske policije i vojske. Ovi snimci takođe su prikazali buldožere koji premještaju kamione UN-a, cementne stubove i bodljikavu žicu unutar zone koja deli ostrvo.

Prema izveštajima UN-a, napetost se povećala kada su međunarodni mirovnjaci intervenisali kako bi zaustavili ekipe koje su gradile put koji je planiran da se prostire preko UN-ove zone ograničenja. Ovaj put je namenjen da poveže Arsos na turskom kiparskom severu sa Pylom na grčkom kiparskom jugu, gde je smeštena priznata vlada ostrva.

Snimci koje je medija nabavila prikazivali su značajan broj turskih Kiprana koji su se suočavali sa manjom grupom slovačkih i britanskih vojnika UN-a. Dok su ovi mirovnjaci formirali barijeru, neki su se suočavali s direktnim fizičkim napadima, uključujući udarce u lice. Tri vojnika su zadobila manje povrede, što je potvrdila UN.

U saopštenju, Mirovna sila UN-a na Kipru (UNFICYP) oštro je osudila nasilje prema svojim mirovnjacima i štetu na UN-ovim resursima od strane turskog kiparskog dela.

Incident, koji se dogodio blizu Pyle unutar zone ograničenja, video je mirovnjake kako zaustavljaju neovlaštenu izgradnju. UNFICYP je istakla da pretnje njihovim mirovnjacima i oštećenje imovine predstavljaju ozbiljna kršenja međunarodnog prava.

Kao zaključak, UNFICYP je pozvao tursku kiparsku stranu da poštuje mandat misije, tražeći hitno povlačenje svih osoblja i opreme iz zone ograničenja, potvrđujući svoju posvećenost održavanju stabilnosti u tom području.

Incident na samitu BRIKS-a: Trčao za Si Đinpingom, a onda je obezbjeđenje skočilo

Objavljen uznemirujući snimak pada aviona u kom je poginuo šef “Vagnera”