in

Stoltenberg ipak ostaje na čelu NATO

Foto: Depositphotos

NATO saveznici saglasili su se danas da se produži mandat generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu na još godinu dana.

Sjeveroatlantski savez objavio je na svojoj internet stranici da su se saveznici saglasili da Stoltenberg ostane na funkciji do 30. septembra 2023. godine.

Saveznici su zahvalili generalnom sekretaru na njegovom vođstvu i posvećenosti, “posebno u ovom ključnom trenutku za međunarodnu bezbjednost”.

Pozivajući se na neimenovane izvore, norveški televizijski kanal TV2 i dnevni list “Dagens neringsliv” objavili su ranije danas da je Stoltenberg spreman da produži mandat na toj funkciji još godinu dana zbog sukoba u Ukrajini.

Stoltenbergov trenutni mandat ističe 1. oktobra i trebalo bi da preuzme dužnost guvernera Centralne banke Norveške do kraja 2022. godine.

On je na ranija pitanja da li će ostati u Alijansi rekao da sličnu odluku treba da donesu članice NATO-a.

Stoltenberg je na funkciji generalnog sekretara Alijanse od 2014. godine.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović potvrdio je danas da će Stoltenberg ostati generalni sekretar NATO još godinu dana.

“Ne znam ko će ga naslijediti, ali ako želite da to bude neko iz Hrvatske onda nemojte o tome puno da pričate”, rekao je Milanović novinarima u Briselu poslije vanrednog samita NATO.

Mediji u regionu preneli su ranije, pozivajući se na inostrane izvore, da će Stoltenberga zameniti bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Beživotno tijelo pronađeno u bašti kafića u Banjaluci

Vučić: Kurti rešio da napadne Srbe, Briselski sporazum više ne postoji