in

Šta pad Lisičanska znači za Rusiju i Ukrajinu

Odbrambeno-bezbjednosni analitičar Majkl Klark je u razgovoru za Sky News komentarisao pad Lisičanska u ruske ruke te posljedice koje će to imati za razvoj situacije u Ukrajini.

Komentarišući pad Lisičanska, rekao je da su Ukrajinci imali snažne odbrambene pozicije, ali da su ih Rusi uspjeli okružiti manevrima kakve ranije nisu mogli izvesti.

“Da, radi se o porazu, ali Ukrajinci nisu imali velike gubitke jer su dobro organizovali povlačenje”, rekao je Klark, prenosi “Index.hr”.

Analitičar je dodao da je pad Lisičanska “značajna pobjeda” za Rusiju, a da je sad pred ruskim snagama zauzimanje gradova Slovjanska i Kramatorska u regiji Donjeck.

“Ukrajinci su izgubili Lugansk, manju od dvije regije koje zajedno čine Donbas. Veća regija je Donjeck, a Rusi su dosad okupirali oko pola te regije. Neće je cijelu osvojiti sve dok ne zauzmu Slovjansk i Kramatorsk, a to neće biti lako”, rekao je Klark.

“Da, ovo je pobjeda za Rusiju i to najznačajnija pobjeda od 25. marta, kada su rekli da je Donbas glavna meta. Ali, rekli su da žele cijeli Donbas, a to neće dobiti bez Slovjanska i Kramatorska”, zaključio je on.

Podsjetimo, Rusi su 25. marta odustali od pokušaja zauzimanja glavnog grada Kijeva i drugog najvećeg grada Harkova te su objavili da im je prioritet “oslobođenje” Donbasa.

Premijer najavio mogućnost gradnje brze ceste od Foče do Trebinja

Sutra počinju prijave za pomoć mladima od 100 KM, pravo imaju i mlađi od 18