in

Specijalci “AZOVA” srušili spomenik Žukovu! Rusi momentalno reagovali

ISTRAŽNI komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak nakon uklanjanja spomenika maršalu Georgiju Žukovu u Harkovu u Ukrajini, a zbog vređanja sećanja na branioce otadžbine.

Istražni komitet je istakao da su te, kako je navedeno, “zločinačke akcije” usmerene protiv interesa Rusije u oblasti očuvanja istorijskog sećanja na aktivnosti SSSR-a tokom Drugog svetskog rata i odlučujuću ulogu u pobedi nad fašizmom, piše list Izvestija.

Istražni komitet preduzima mere na utvrđivanju svih okolnosti tog događaja i onih koji su počinili to krivično delo, navedeno je u saopštenju.

Prethodno su ukrajinski mediji objavili da je u Harkovu jutros uklonjen spomenik Žukovu i da je to uradila specijalna jedinica “Kraken”, koja je u sastavu nacionalističkog bataljona “Azov”.

Jedan od vođa “Azova”u Harkovu Konstantin Nemičev napisao je na Telegramu da je spomenik Žukovu demontiran i “odnet na deponiju”, prenosi Ukrinform.

Nemičev je objavio i snimak uklanjanja spomenika sovjetskom maršalu.

Georgij Žukov bio je jedan od najuspešnijih komandanata u Drugom svetskom ratu, a pod njegovom komandom sovjetski vojnici ostvarili su neke od najveći pobeda – u bici za Moskvu, odbranu i probijanje nacisticke blokade Lenjingrada, Staljingradskoj bici i Berlinu

Žukov je četiri puta proglašavan za Heroja Sovjetskog Saveza, a kao komandant Prvog beloruskog fronta ušao je u Berlin 1945. godine i formalno primio kapitulaciju Nemačke.


Edi Rama napravio incident – izbačen iz aviona

Očišćena lovišta u Zagonima i Ljeljenči u akciji „April – mjesec čistoće“