in

Španija ostaje pri stavu: Kosovo ne priznajemo, sa Prištinom postoje kontakti

Španija ostaje pri stavu da ne priznaje deklaraciju o nezavisnosti koju je Priština jednostrano usvojila 2008. godine, i smatra da je to bio jednostran i protivzakonit akt, rečeno je iz španske Vlade za prištinsku Gazetu ekspres.

Iz Madrida navode da će pristup Beogradu i Prištini biti veoma konstruktivan i da su svesni značaja održavanja kontakta sa obe strane.

“Od njih se zahteva da prihvate neizbežnost sporazuma koji poštuje međunarodno pravo, čak i sa teškim zadacima koje će to podrazumevati”, rekla je Patricia Tortosa iz kancelarije za informisanje španskog Ministarstva spoljnih poslova.

Tortosa je naglasila da je stav Španije prema nezavisnosti tzv. Kosova nepromenjen, a obrazlažući takav zvaničan stav Madrida, navela je da je on u skladu sa međunarodnim pravom i njegovim osnovnim principima i naglasila da je proglašenje nezavisnosti bio akt protivan međunarodnom pravu.

Iz ministarstva spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija potvrdili su da je stav Španije prema KiM nepromenjen, ali tvrde da postoje kontakti između Prištine i Madrida, navodi Gazeta.

Što se tiče najava da će Španija otvoriti kancelariju za trgovinu i kulturu, rekli su “da nikada ne komentarišu procese ove prirode”.

Španija je jedna od pet članica Evropske unije koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Fudbaleri zaigrali “ringe, ringe, raja”, zbunili protivnika i postigli gol

Poznato stanje povređenih u eksploziji i požaru na Novom Beogradu