in

Šolc: Vjerovatno ćemo pregurati zimu

Foto: Depositphotos

Njemačka je preduzela obimne mjere i vjerovatno može da izdrži predstojeću zimu, čak i ako joj Rusija više ne bude isporučivala gas, rekao je danas kancelar Olaf Šolc.

“Sjeverni tok jedan”, glavni gasovod za isporuke ruskog gasa Evropi, radio je sa 40 odsto kapaciteta od sredine juna, a od kraja jula sa 20 odsto kapaciteta. “Gasprom” navodi da postoje problemi sa servisiranjem “Simensovih” turbina.

Šolc je rekao da je sada prioritet da se osigura isporuka energenata poput uglja, nafte i gasa iz Rusije, Norveške, Nizozemske i iz pravca zapadne Evrope.

“Međutim, ako Rusija obustavi isporuke, koje i dalje smanjuje, mi možemo da povećamo isporuke iz Norveške, Nizozemske, iz pravca zapadne Evrope”, rekao je Šolc na sastanku sa građanima u Esenu.

On je dodao da Njemačka trenutno gradi terminale za tečni prirodni gas na svojoj sjevernoj obali, kao i gasovode za dodatni uvoz. Prvi terminali biće aktivirani u januaru.

Pored toga, odlučeno je da se napune skladišta gasa i da se nastavi rad termoelektrana na ugalj.

“S tim u vezi, sada možemo da kažemo da vjerovatno možemo da preguramo ovu zimu, čak i ako bude veoma teško”, dodao je njemački kancelar.

Višković: Stimulacije za one koji potroše manje struje

Vučić: Od uspjeha Otvorenog Balkana zavise ekonomija i mir u regionu