in

Šokantne snimke iz SAD-a: Policija tuče i hapsi studente i novinare

Desetine demonstranata uhapšene su u srijedu dok su sudjelovali u propalestinskim demonstracijama širom američkih univerzitetskih kampusa.

Najmanje 34 demonstranta, uključujući člana medija s lokalne novinske postaje, uhapšeno je tokom demonstracija na Univerzitetu Teksas u Austinu, a još najmanje 50 privela je policija na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Hapšenja su uslijedila usred vala demonstracija u kampusima širom SAD-a, koji su započeli prošle sedmice nakon što su studenti njujorškog univerziteta Columbia postavili kampove pozivajući univerziteta da se odvoji od proizvođača oružja, koji su povezani s Izraelom. Demonstracije su dovele do masovnih suspenzija i hapšenja stotina studenata u New Yorku i drugim gradovima.

U Kaliforniji su se demonstracije proširile na univerzitetu UC Berkeley i USC. Dalje prema sjeveru, na Kalifornijskom državnom politehničkom univerzitetu, Humboldt, demonstranti su se zabarikadirali u univerzitetskoj zgradi koristeći namještaj, šatore, lance i rajsferšluse, što je dovelo do zatvaranja kampusa.

Studenti na Univerzitetu Harvard postavili su kamp u Harvard Yardu u srijedu ujutro kako bi protestovali protiv suspenzije univerzitetskog odbora za palestinsku solidarnost i zahtijevali odvajanje univerziteta od Izraela zbog njegova rata u Gazi. A u Teksasu je antiratni protest na Univerzitetu Texas u Austinu rezultirao s najmanje 34 hapšenja, uključujući fotoreportera, nakon što su državni policajci upali u kampus.

Hiljade studenata je ove sedmice izašlo na marševe ili postavilo kampove na univerzitetima od Massachusettsa do Kalifornije, zahtijevajući od svojih škola da prekinu finansijske veze s Izraelom i odustanu od kompanija koje su omogućile njegov višemjesečni sukob.

Na univerzitetu Berkeley protestni kamp ušao je u treći dan. Redovi šatora dodani su skupini postavljenoj na stepenicama univerzitetske dvorane Sproul u centru kampusa. Počevši sa samo desetak, više učenika pridružilo se “Kampu slobodne Palestine” tokom posljednja tri dana.
UC Berkeley drži 427 miliona dolara ulaganja u portfelj BlackRocka, a školski dužnosnici komentirali su da promjena njihove investicijske strategije nije na stolu. Policija ili zaštitari su nazočni minimalno, ali studenti kažu da se pripremaju da se to promijeni. Skupina je odlučna ostati čak i ako ih univerzitet pokuša nasilno ukloniti.

Demonstranti također pozivaju na akademski bojkot, čime bi se prekinule suradnje s izraelskim univerzitetima i uspostava novog programa palestinskih studija.

Policija koja je reagirala na proteste u USC-u ušla je u natezanje naprijed-natrag s demonstrantima oko šatora. Od 19 sati po lokalnom vremenu više od desetak ljudi uhapšeno je u kampusu, prema reporteru Los Angeles Timesa s lica mjesta.

Fotograf koji je pratio proteste za Fox 7 Austin uhapšen je nakon što je uhvaćen u naguravanju između policajaca i učenika, potvrdila je postaja. Dugogodišnji teksaški novinar oboren je u neredu i mogao se vidjeti kako krvari prije nego što mu je policija pomogla do hitne medicinske pomoći koja mu je previla glavu.

Fakultet na UT Austin će štrajkati kao odgovor na ono što su nazvali “militariziranim odgovorom” na “miroljubivu, planiranu akciju”, navodeći na X da odbijaju držati nastavu počevši od četvrtka.

Snijeg zatrpao stadion uoči derbija: Pogledajte šta su navijači uradili za nekoliko minuta

Isak organizovao svečani doček čelnicima Federalne uprave Policije koji su uhapšeni zbog organizovanog kriminala