in

Smijenjen jer nije predvidio vojnu akciju Rusije u Ukrajini

Foto: Printscreen/Youtube

Šef francuske vojne obavještajne službe general Erik Vido smijenjen je jer nije predvidio vojnu akciju Rusije u Ukrajini, prenose mediji.

Naime, sedam mjeseci nakon stupanja na dužnost, u jednom izvještaju je rečeno da on snosi odgovornost za neadekvatne brifinge i nesposobnost u obradi tema, navodi BBC.

SAD su ispravno procijenile da Rusija planira invaziju velikih razmjera, a zaključak Francuske je bio da je to malo vjerovatno.

Krivicu za to generalu Vidou je pripisao francuski vojni komandant general Tijeri Burkard, rekao je jedan izvor.

Drugi vojni izvor rekao je, međutim, agenciji AFP da je Vidoov zadatak bio da pruža vojne obavještajne podatke o operacijama, a ne da predviđa.

Vidoova služba je izvijestila da Rusija raspolaže sredstvima za invaziju na Ukrajinu, a ono što se dogodilo pokazuje da je bio u pravu, rekao je vojni izvor.

Početkom marta general Burkard je priznao da francuska obavještajna služba nije bila na nivou američke ili britanske kada je riječ o Rusiji i Ukrajini.

“Amerikanci su rekli da će Rusi napasti i bili su u pravu. Naše službe su smatrale da će cijena osvajanja Ukrajine biti monstruozna i da Rusi imaju druge opcije”, izjavio je Burkard listu “Mond”.

Profesor Aleksandar Papemanuel izjavio je za AFP da je sada suviše lako okriviti samo Vidoa za neuspjeh. Ipak, Papemanuel smatra da je Vido smijenjen iz još nekih razloga, a ne samo zbog pomenutog izvještaja.

Naime, svega nekoliko sedmica nakon što je on preuzeo dužnost, njegova služba se našla na udaru jer je Australija iznenada otkazala ugovor vrijedan nekoliko milijardi dolara za nabavku francuskih podmornica. Ovo je iznenadilo Francusku i dovelo do diplomatskog spora.

Rusija: Komandanti Azova helikopterima pokušali pobjeći iz Mariupolja, srušili smo ih

Povećanje penzija od 1. maja, plata od 1. avgusta