in

Siljanovska tokom polaganja predsjedničke zakletve odbila da izgovori “Sjeverna Makedonija” već “Makedonija”

Foto: Tanjug/AP

Gordana Siljanovska Davkova položila je zakletvu kao prva žena na poziciji predsjednika Sjeverne Makedonije i odmah je obnovila diplomatski spor sa susjednom Grčkom.

Ona je na ceremoniji u parlamentu svoju zemlju nazvala “Makedonija”, a ne “Sjeverna Makedonija”, kako piše u Ustavu, prenio je AP.

Grčki ambasador u Skoplju Sofija Filipid zbog toga je napustila ceremoniju inauguracije.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova kasnije je izdalo saopštenje u kojem se navodi da je novi predsjednik tim postupkom prekršila sporazum između dvije zemlje, prenosi Srna.

Ministarstvo je ocijenilo da to dovodi u opasnost bilateralne odnose i šanse Sjeverne Makedonije da se pridruži Evropskoj uniji.

Upotreba naziva “Makedonija” izaziva snažnu odbojnost u Grčkoj, a Atina optužuje svog sjevernog susjeda za prisvajanje grčkog imena i istorije starogrčke kraljevine Makedonije, koja je postojala vijekovima prije dolaska slovenskih naroda.

Višedecenijski spor riješen je 2018. godine, kada su obje strane potpisale sporazum. Tada je usvojen ustavni naziv “Sjeverna Makedonija”.

Grčka je tada povukla svoj prigovor na ulazak Sjeverne Makedonije u NATO i podnošenje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji.

Na društvenim mrežama najavio samoubistvo: Policija spriječila maloljetnika da se ubije!

Putin smijenio Šojgua