in

Sijarto optužio Švedsku za netačne primjedbe o stanju demokratije u toj zemlji i poručio da su sad još dalji od ulaska u NATO

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto optužio je Stokholm da daje “nepravedne i netačne” primjedbe o stanju demokratije u Mađarskoj, za koje je rekao da su “u suprotnosti” sa zahtjevom Švedske da se pridruži NATO-u, koji Budimpešta još uvijek nije ratifikovala.

“Pozivate naše parlamentarce da ratifikuju vaš prijem u NATO, dok nastavljate da ih optužujete da su uništili demokratiju u Mađarskoj”, napisao je Sijarto u pismu švedskom kolegi Tobijasu Bilstremu objavljenom na platformi X (Tviter).

Sijarto je reagovao na desetominutni video koji je objavio UR, švedski javni emiter za obrazovanje, a u kojem se kritikuje stanje demokratije u Mađarskoj.

“Ova kontradiktornost je sada postala još jača i definitivno ne pomaže da se ispuni vaš kontinuirani zahtev”, upozorio je mađarski ministar.

Đerđelj Guljaš, poslanik vladajuće partije, istakao je da, ako se film prikazuje u državnim školama, “to znači da Švedska čini sve da spriječi Mađarsku da ratifikuje pristup NATO-u”, prenosi Tanjug.

Mađarska, koja je bila jedna od posljednjih zemalja koja je potpisala prijem Finske u NATO, mjesecima je odugovlačila sa odobravanjem kandidature Švedske za pridruživanje vojnom bloku jer tvrdi da je Stokholm kritikovao demokratske vrijednosti zemlje, prenosi “Politiko”.

“Šokantni edukativni video koji je odobrila švedska vlada o napadu na Mađarsku! Kako da ubijedimo mađarske poslanike da podrže članstvo Švedske u NATO-u kada se naša demokratija više puta dovodi u pitanje, vređajući naše glasače”, objavio je na društvenim mrežama glavni premijerov politički savjetnik Balaž Orban.

Nakon što je Turska pristala da podrži kandidaturu Švedske na samitu u Vilnjusu u julu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je dobio uvjeravanja od mađarskog premijera Viktora Orbana da njegova zemlja neće nastaviti da se protivi članstvu Stokholma.

Tri dana nakon samita u Viljnusu, poslanik Fidesa i šef odbora za spoljne poslove mađarske Narodne skupštine Žolt Nemet oprezno je signalizirao da bi parlament mogao biti spreman da “počne rad” na ratifikaciji kandidature Švedske “sredinom septembra”. Evropska unija već godinama proziva Mađarsku zbog pada nivoa demokratije u zemlji.

Prošlog septembra, u izvještaju Evropskog parlamenta naveno je da je ta zemlja postala “izborna autokratija”, dok je Evropska komisija godinama vodila bitku sa nacionalističkom partijom Fides zbog navodne zloupotrebe javnih sredstava za bogaćenje ličnosti bliskih vladajućoj stranci.

Sijarto je, takođe, danas objavio na Fejsbuku da su poslanici mađarskog parlamenta osvojili mandate u demokratskoj konkurenciji i da od tada kontinuirano rade na poboljšanju životnog standarda u svojim izbornim jedinicama, usljed čega su, kako je dodao, mnogi od njih četiri, pet, pa i šest puta birani od strane naroda.

Sastanak u Vladi RS: Hoće li trgovcima biti uveden porez na ekstraprofit?

Radnici aerodroma u Majamiju snimljeni kako kradu novac iz prtljaga putnika