in

Sijarto optužio američkog ambasadora za ratnu propagandu

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

​Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto optužio je američkog ambasadora u Mađarskoj Dejvida Presmena da promoviše rat, objavila je mađarska publikacija “Telex”, prenio je “Ukrinform”.

“Sjedinjene Države očito pokušavaju gurnuti Mađarsku u ratni tabor, ali Mađarska pripada globalnoj promirovnoj većini” rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u petak.

Prema njegovim riječima, Presmen je poznat po ratnoj propagandi.

Pet puta posjetio Rusiju

Napominje se da se američki ambasador sastao sa izbjeglicama i humanitarnim volonterima u blizini ukrajinske granice.

Od početka sukoba, Sijarto je pet puta posjetio Rusiju kako bi razgovarao o energetskim pitanjima, ali nijednom se nije sastao sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Dok druge zemlje biraju u korist nezavisnosti od ruske energije, Mađarska jača svoje veze sa ruskim energetskim gigantom Gazpromom.

Poboljšanje bilateralnih odnosa

Sijarto je uzvratio rekavši da šalje ambasadore u druge zemlje “da poboljšaju bilateralne odnose, a ne da ih smatraju pametnijima od lokalnog stanovništva”.

“Razumijemo da ambasador Presmen vjeruje da se trebamo baviti ratom” rekao je šef Ministarstva vanjskih poslova.

Dodao je:

“Zbog toga se bavi ratnom propagandom. To se vidi na njegovim posterima, vidi se u njegovim izjavama, on je stručnjak za ratnu propagandu. Ali mi ne želimo ništa od toga jer ne želimo da se bavimo ratom, želimo da se bavimo mirom” dodao je Sijarto.

“Ukrinform” podsjeća da je ambasador Presmen, koji je na toj funkciji od septembra 2022. godine, više puta kritikovao mađarsku vladu i ministra vanjskih poslova Sijartoa zbog njihovog otvoreno proruskog stava, prenosi “Avaz”.

Bik napao igrače tokom meča u Francuskoj (VIDEO)

Zulić završio u pritvoru nakon monstruozne prijetnje na društvenim mrežama