in

Šef ruske obavještajne službe se zbunio pred Putinom: Nije znao odgovoriti na jednostavno pitanje

Uoči Putinovog obraćanja naciji i odluke o priznanju Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika, u Kremlju je održan sastanak Vijeća sigurnosti Rusije tokom kojeg se Putinu obratio i šef ruske obavještajne službe Sergej Nariškin.

Dok je većina ministara tokom svojih govora iznijela niz argumenata zbog kojih bi Vladimir Putin trebao priznati nezavisnost Donjecka i Luganska, čini se kako šef ruske obavještajne službe nije imao svoj dan.

Naime, nakon što je izašao za govornicu, Nariškin je započeo govor o aktuelnoj situaciji na istoku Ukrajine.

“Zapadnim partnerima se može dati posljednja šansa da prisile Kijev na mir i poštovanje sporazuma iz Minska. Inače, moramo donijeti odluku o kojoj se danas raspravlja”, rekao je Nariškin.

Upravo je riječ “inače” očigledno najviše zasmetala Vladimiru Putinu koji je prekinuo govor Nariškina i postavio mu pitanje.

“Šta znači ‘inače’? Predlažete li pokretanje pregovaračkog procesa ili priznavanje suvereniteta republika. Govorite iskreno”, rekao je Putin.

Nakon toga, uslijedio je najzanimljiviji dio dijaloga u kojem je šef obavještajne službe pokazao i određeni strah.
Putin: Govori jasno, podržavaš li priznanje?

Nariškin: Hoću

Putin: Hoćeš ili podržavaš?

Nariškin: Podržavam da budu dio Rusije

Putin: To nije ono o čemu raspravljamo. Podržavaš li nezavisnost?

Nariškin: Da

Dijalog koji je trajao nekoliko sekundi, Nariškinu je očigledno djelovao kao vječnost.

Uprkos funkciji koju obavlja i koja prema definicija zahtijeva fizičku i psihološku pripremljenost u svakom trenutku, čini se kako Nariškin na sastanak Vijeća sigurnosti nije stigao najbolje pripremljen. Da li zbog kompleksnosti teme ili zbog Vladimira Putina, teško je procijeniti.

Putin potpisao ukaz o priznanju LNR i DNR /video/

Podrška prijedlogu za uvođenje diferencirane stope PDV-a