in

Sarkoziju će se suditi, optužen je da je finansirao kampanju novcem od Gadafija

Bivšem francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju biće suđeno u aferi koja se odnosi na ilegalno finansiranje njegove kampanje novcem iz Libije, saopštili su finansijski tužioci. Istržitelji su naložili suđenje bivšem predsedniku i još 12 osumnjičenih, koje bi trebalo da počne u januaru 2025. godine. Sarkozi je optužen za nezakonito finansiranje kampanje, zloupotrebu javnih sredstava i podmićivanje.

Svedok: Doneo sam hrpu novca
Afera Libija se odnosi na optužbe da je novac za Sarkozijevu izbornu kampanju 2007. godine ilegalno stigao iz režima tadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija. Svedok je 2016. godine rekao da je krajem 2006. ili početkom 2007. godine doneo nekoliko kofera sa ukupno pet miliona evra u pariski ministarstvo unutrašnjih poslova koje je tada vodio Sarkozi.

Konzervativac, koji je bio francuski predsednik od 2007. do 2012. godine, od početka poriče optužbe i godinama se bori s pravosuđem zbog različitih optužbi. Žalbeni sud mu je u maju potvrdio trogodišnju zatvorsku kaznu zbog podmićivanja i nedozvoljenog uticaja, od čega je dve godine uslovno. Sarkozi je najavio da će se žaliti.

Žalbeni postupak koji se odnosi na preterane troškove za njegovu na kraju neuspešnu kampanju za reizbor 2012. godine trebalo bi da počne u novembru. Sarkozi je prvostepenom presudom u tom slučaju osuđen na godinu dana zatvora.

Petar Strugar hitno operisan

Vozač kamiona iz BiH kažnjen jer je ispod tapecirunga krio 38.000 evra