in

Rusofobija postaje sve bizarnija! Zbog Putina uništavaju votku, zabranjuju Dostojevskog, tuku imigrante

Foto: Depositphotos

Invazija Vladimira Putina na Ukrajinu inspirisala je globalni odgovor bez presedana. Vlade država širom svijeta poslale su pomoć i oružje Ukrajincima i organizovale žestoke sankcije usmjerene ka ruskoj ekonomiji u nadi da će primorati Kremlj da se povuče.

Obični ljudi širom svijeta nalaze svoje načine kako da pokažu nezadovoljstvo koje je izazvala ruska agresija. Želja da se na bilo koji način pomogne onima nad kojima se vrši masakr je ono što nas čini ljudima. U sukobu sa silom kakva je Rusija nije teško osjetiti se bespomoćno, tako da bilo kakav vid protesta može biti od pomoći.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski tražio je od Amerikanaca da prestanu da kupuju proizvode kompanija koje su nastavile sa poslovanjem u Rusiji – kakve su “Dankin Donats”, “Ribok” i “Sabvej”. Međutim, to ne znači da je sve od pomoći. Otkako je invazija počela, vidjeli smo veliki broj reakcija koje su predstavljale više prazan simbolizam i ksenofobija, nego akt podrške, piše Gardijan.

Histerično zabranjivanje votke
Ranije ovog mjeseca, grupa zvaničnika u malom gradu pokraj Njujorka pozvali su novinare kako bi ispratili njihovo bacanje flaša votke na trotoar. Ovaj događaj je došao nakon zabrane prodaje votke u 11 američkih država i protesta vlasnika barova širom zemlje.

U realnosti, manje od jednog procenta američog uvoza votke dolazi iz Rusije. “Stoličnaja”, koja je promijenila ime brenda u “Stoli” ovog mjeseca, proizvodi se u Letoniji, a napravio ju je kritičar Putina koji je izbačen iz Rusije 2000. godine. “Svedka” je napravljena u Švedskoj, a “Smirnof” u SAD. Jedna radnja je događaj bacanja flaša votke iskoristila na domišljat način i u svom izlogu napisala da nema potrebe da se votka baca bilo gdje osim u čašu.

Votka nije jedini “ruski” proizvod koji je na tapetu nevezano od toga da li stvarno potiče iz Rusije. Vlasnik delikatesne radnje u Sjevernoj Karolini Rik Anderson promenio je ime ruskog dresinga u “Ukrajinski dresing” i na taj način privukao pažnju medija.

– “Ukrajinski dressing” ima isti ukus kao prethodni, samo bez tragova genocida – rekao je Anderson za svoj “novi” proizvod. Međutim, kao i italijanski i francuski – ruski dresing se takođe proizvodi u SAD, a istoričari vjeruju da je nastao u Novom Hempširu.

I ruski specijaliteti su nepoželjni
Neki vlasnici restorana su otišli još dalje, pa je tako Le Roj Žucep sa Kvebeka promijenio ime jednog od jela koje na francuskom zvuči kao prezime ruskog predsjednika (poutine). Umjesto toga, naziv je promijenjen u “pomfrit-sir-sos”.

Neki su ipak razumjeli da protest protiv ruske hrane neće mnogo doprinijeti sankcijama. Nacionalni muzej senfa u Viskonsinu prošle nedjelje je zamijenio ruski senf znakom kojim obavještava da će se ovaj proizvod vratiti u vitrine “čim se završi invazija na Ukrajinu i Rusija je prizna kao suverenu državu”.

Međutim, u muzeju su ubrzo promijenili svoju odluku.

– Ne želimo da vjerujemo da je prikazivanje ruskog senfa odgovorno za rat u Ukrajini. Zbog toga ga vraćamo kao dio postavke i pozivamo sve da učestvuju u prikupljanju pomoći za ruske izbjeglice – rekao je osnivač muzeja, Beri Levenson.

Neki od najpoznatijih Rusa u istoriji se takođe izbjegavaju, uprkos tome što nisu živi vijekovima. Univerzitet u Milanu je zabranio djela ruskog pisca Fjodora Dostojevskog zbog toga što je Rus. Institucija je navela da želi da izbjegne bilo kakve kontroverze u ovom momentu visokih tenzija.

Univerzitet je međutim odustao od zabrane, nakon što su oni koji su branili Dostojevskog istakli da je on bio poslat u gulag zbog diskutovanja o zabranjenim knjigama za vrijeme carske Rusije.

Filharmonija iz Kardifa odlučila je da sa svog programa izuzme djela Petra Iljiča Čajkovoskog. Direktor orkestra je tvrdio kako takva odluka nema veze sa tim što je Čajkovski Rus, već da je zbog toga što je sviranje njegove muzike neprikladno u ovom trenutku.

Neprofitna svemirska organizacija u SAD je promijenila ime svog fonda koje je bilo posvećeno sovjetskom astronautu Juriju Gagarinu – prvom čovjeku koji je odletio u svemir. Godišnji gala događaj koji je sedam godina nosio naziv “Jurijeva večera”, sada se zove “Slavljenje svemira”.

Napadi na ruske imigrante
EA Sport je izbacio ruski nacionalni tim iz svoje globalno popularne igre FIFA “zbog solidarnosti sa ruskim narodom”.

Ipak, najbeskorisniji vid protesta je onaj usmjeren ka običnim ruskim državljanima. U Njemačkoj, Kanadi, SAD i na Novom Zelandu, sve je više prijava za zlostavljanje od strane ruskih imigranata koji bivaju uznemiravani gdje god da se nalaze. Glavne mete razbojnika bili su ruski restorani i crkve u Njujorku, Čikagu i Kanadi, iako su svi oni protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Najbolji način da se pomogne Ukrajini jesu donacije onima na koje je rat ostavio najveće posljedice. Rusofobija nije način na koji će se pomoći ukrajinskom narodu – ona samo može da naruši jedinstvo u borbi protiv rata, piše Nedeljnik.

Otkrivamo ko je uhapšen zbog povezanosti sa ubistvom Radenka Bašića

Od 1. aprila kreće Teniska Liga Bijeljine, organizatori spremni!