in

Ruski vojnici ušli u američku bazu u Nigeru. Američki vojnici su još uvijek tamo

Ruski vojnici su ušli u američku bazu u Nigeru, gde se još uvek nalaze američki vojnici, potvrdili su američki zvaničnici. Ova akcija dolazi nakon što su vlasti Nigera naredile Sjedinjenim Američkim Državama da povuku vojnike koji su se borili protiv islamskih pobunjenika u regionu.

Ruske trupe su prisutne u bazi u Niameyu, glavnom gradu Nigera, ali se nisu mešale sa američkim snagama, rekli su američki zvaničnici novinskoj agenciji Reuters. Ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je da Rusi ne predstavljaju “rizik” za američke snage.

Niger je služio kao primarna američka baza. “Rusi su smešteni u posebnom kompleksu i nemaju pristup američkim snagama niti našoj opremi. Uvek sam fokusiran na sigurnost i zaštitu naših trupa… Ali trenutno, ne vidim značajan problem ovde u smislu zaštite naših snaga”, rekao je Austin novinarima u Honolulua na Havajima.

Niger se nalazi u afričkom regionu Sahel, koji se smatra novim globalnim epicentrom Islamske države. SAD su se oslanjale na Niger kao na svoju primarnu bazu za praćenje regionalnih džihadističkih aktivnosti, ali su se odnosi s vladajućim vojnim režimom u zemlji pogoršali.

Niger se zatim obratio Rusiji za pomoć u borbi protiv islamističkih pobunjenika na jugu zemlje. Rusi raspoređeni u zračnoj bazi 101 u nigerskoj međunarodnoj zračnoj luci u Niameyu navodno su vojni instruktori.

Niz zemalja u regionu ojačao je odnose s Rusijom. Prema dostupnim informacijama, Rusi su smešteni u krilu koje je blizu kontingenta američkih trupa. Prema Reutersu, ranije ove godine zvaničnici u Nigeru su saopštili SAD-u da će oko 60 ruskih vojnika biti raspoređeno u zemlju.

Nije poznato koliko američkih vojnika se trenutno nalazi u spornoj bazi. Većina američkih vojnika u Nigeru je navodno u bazi u središnjem gradu Agadezu, nekih 750 kilometara severoistočno od Niameya. Odnosi između SAD-a i Rusije naglo su se pogoršali otkako je predsednik Vladimir Putin pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

U sredu su se desetine američkih vojnika povukle iz Čada, nakon što su vojni lideri zemlje izrazili zabrinutost zbog njihove prisutnosti pred izbore 6. maja. Nekoliko drugih vojnih zemalja u regionu Sahel takođe je nedavno ojačalo veze s Rusijom i prekinulo ih s Francuskom, bivšom kolonijalnom silom.

Veličanje ratnog zločina u Sarajevu

UEFA usvojila revolucionarni prijedlog Piksija