Američke vazdušne snage saopštile su da je ruski borbeni avion proletio “opasno blizu” američkog drona iznad Sirije i oštetio ga signalnim raketama.

Ovo je samo posljednji u nizu incidenata između Sjedinjenih Država i Rusije koji su se dogodili na Bliskom istoku, podsjeća “CNN”.

Amerikanci tvrde da su se ruski avioni u nedjelju približili na nekoliko metara američkom dronu MQ-9 Reaper koji je učestvovao u misiji protiv Islamske države iznad Sirije.

Dodali su kako je jedan od ruskih aviona počeo ispuštati signalne rakete ispred američkog drona, ozbiljno oštetivši njegov propeler.

Posada drona je uspjela iskontrolisati letjelicu i vratiti je u matičnu bazu.

“Očigledno zanemarivanje bezbjednosti leta od strane ruskog lovca umanjuje našu misiju da osiguramo trajni poraz Islamske države”, poručio je general pukovnik Aleks Grinkevič, komandant Centralne komande vazdušnih snaga.

Objavljen je i snimak incidenta koja pokazuje kako se ruski borbeni avion približava i ispušta signalne rakete u blizini drona.

Sličan incident se dogodio iznad Crnog mora u martu, kada je avion Su-27 pogodio isti tip američkog drona, oštetivši mu propeler.

Susreti ruskih borbenih aviona i američkih bespilotnih letjelica iznad Sirije postali su sve češći.

Obje vojske djeluju u zemlji, ali s različitim misijama. Američka vojska učestvuje u kampanji protiv ISIS-a, dok ruska vojska podržava Bašara al Asada.Izvor:
Share.