Rusija je drugu noć zaredom izvela nekoliko talasa napada dronovima na Kijev, saopštila je gradska vojna uprava, prenosi BBC. Ukrajinski komandant Serhij Popko rekao je da su sistemi protivvazdušne odbrane pogodili oko 10 dronova u Kijevu i njegovom predgrađu. Dodao je da nema izveštaja o “kritičnoj šteti” i žrtvama.

Ruske vlasti tvrde da je ukrajinski dron koji je išao prema Moskvi oboren juče. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je bespilotna letelica presretnuta iznad Bogorodskog okruga na severoistočnom rubu glavnog grada. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da nema štete ni žrtava.

Nedeljni vazdušni napadi na ukrajinske mete usledili su nakon talasa napada prethodne noći, a Kijev tvrdi da je oborio 29 od 38 bespilotnih letelica Šahid iranske proizvodnje koje je lansirala Rusija. BBC nije mogao nezavisno potvrditi koliko je dronova lansirano i uništeno.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je svoje vazdušne snage za obaranje najvećeg broja bespilotnih letelica koje je Rusija lansirala poslednjih šest nedelja. Dodao je da bi Rusija mogla skladištiti projektile za zimski napad na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Napadi bespilotnih letelica u petak uveče izazvali su prekide struje u više od 400 gradova i sela širom Ukrajine i oštetili skladište nafte u Odesi na jugu, ostavivši više od 1500 stanovnika bez struje. Iz Ukrajine tvrde da gotovo 21.000 ljudi u oblasti Donjeck nema struju, a 63 naselja su odsečena u oblasti Zaporožja.Izvor:
Share.