in

Rusi uništili moćno hrvatsko oružje čim je stiglo u Ukrajinu! (VIDEO)

Ruske snage su tokom nedjelje uništile četiri višecjevna raketna sistema (MLRS) ukrajinske vojske u oblasti Harkova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Među njima je navodno i sistem hrvatske proizvodnje. Hrvatska je te bacače isporučila Ukrajini u aprilu.

Kako je saopštilo Ministarstvo, a prenijela ruska medijska agencija TASS, “ruske snage su u protivbaterijskoj vatri uništile haubicu Msta-B kalibra 152 mm, motorizovani artiljerijski sistem Gvozdika 122 mm, haubicu D-30 kalibra 122 mm, lansere PVO sistema Buk-M1 i Strela-10 i četiri višecjevna raketna bacača, uključujući ‘Uragan’, ‘Vampire’ češke proizvodnje i RAK-SA-12 MLRS hrvatske proizvodnje”.

Ovo je prvi put da su ruske snage uništile hrvatski višecjevni raketni sistem ukrajinske vojske, saopštilo je Ministarstvo.

Video snimak dronom, koji navodno pokazuju trenutak uništenja, postavljen je na različite proruske profile na platformi Iks.

Kako je “Jutarnji” ranije pisao, RAK-SA-12 je višecjevni raketni sistem sa 12 cijevi namijenjen za nanošenje iznenadnih i snažnih udara na daljinama od 800 do 8.500 metara.

Koristi se za onesposobljavanje i uništavanje ljudstva i artiljerije neprijatelja u pokretu i na vatrenim položajima, komunikacionim komandnim centrima, infrastrukturnim objektima itd.

Vuče ga kamion, a prazan može da se kreće brzinom do 80 kilometara na čas po asfaltnim putevima, do 50 kilometara na sat po makadamu i do 25 kilometara na sat van puta.

Napunjeni lanser može da se vuče brzinom od 15 do 60 kilometara na sat, u zavisnosti od terena, piše ATV.

Helez položio cvijeće srpskim žrtvama u Sijekovcu

Ubio suprugu pa digao ruku na sebe