in

Rusi teško izblamirali ministra odbrane, London od Jutjuba traži da skine snimke

FOTO: Jutjub/Printskrin/ The Telegraph

BRITANSKO ministarstvo odbrane poslalo je Jutjubu zahtev da se ukloni razgovor između ministra odbrane Bena Volasa i ruskih šaljivdžija Vovana i Leksusa, prenosi TASS.

Ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da je “ruska država odgovorna za lažni poziv” i ministarstvo traži da se blokira pristup video snimcima u skladu sa politikom Gugla i Jutjuba.

– Pošto je ruska država odgovorna za lažni poziv, pišemo Vam da uklonite (ili bar blokirate) pristup video snimku, navodi se u apelu.

Odeljenje je navelo da su video snimci montirani i modifikovani, a zaključci koji proizilaze iz njih nepouzdani. Osim toga, oni predstavljaju „značajan rizik za nacionalnu bezbednost za UK“.

– Ove informacije imaju za cilj potkopavanje kapaciteta za proizvodnju oružja u Velikoj Britaniji i narušavanje reputacije UK kao vodećeg partnera NATO, saopštilo je ministarstvo.

Volas je 17. marta bio žrvta nepoznatog šaljivdžije koji se tokom telefonskog razgovora predstavljao kao ukrajinski premijer Denis Šmihal. Prema njegovim rečima, “posumnjivši da nešto nije u redu”, prekinuo je razgovor.

Dan ranije Vovan i Leksus objavili su drugi tizer video konferencije sa Volasom. Na snimku, jedan od šaljivdžija tražio je da se NLAV prenosive protivtenkovske vođene rakete (ATGM) više ne isporučuju Kijevu , jer su često „neuspele“, na šta je Volas odgovorio da nema problema sa njihovom upotrebom u Velikoj Britaniji.

U ponedeljak, 21. marta, objavljen je prvi deo razgovora . Šaljivdžije su sve snimke objavile na svom Jutjub kanalu.

ODVRATNI SRBI: Ko je bila Medlin Olbrajt? Provela je detinjstvo u Beogradu, umrla mrzeći narod koji joj je spasao život

Građani će birati da li da jedu ili da plate račune